Румяна Попова завършва с отличие музикалното училище в село Широка

...
Румяна Попова завършва с отличие музикалното училище в село Широка
Коментари Харесай

Народната певица Румяна Попова разкри 30-годишно предсказание на Ванга: Това ли е мъжът, който ще оправи България?

Румяна Попова приключва с отличие музикалното учебно заведение в село Широка лъка, компетентност „ Народно пеене “, а по-късно и Югозападния университет „ Неофит Рилски “. Там се дипломира като музикален възпитател. След това прави сполучлива кариера като реализатор на национални песни. Вече е подготвена с песните от новия си албум „ Любов голема “.
Руми е определена за лице на идния фестивал „ Фолклорна магия “, който стартира в Банско на 29 юни.
– Здравей, Румяна, подготовката за фолклорния фестивал в Банско върви с цялостна мощ и очевидно ползата е голям. Доколко националната музика съумява да се пребори с чалгата в музикалния живот, а и в душата на българина?
– Имаше интервал, в който чалгата доминираше над всички типове музика, само че за благополучие този стадий върви към своя край. Народът от ден на ден се връща към българските си корени и към обичайния фолклор. А нашата родна музика е същинско неизползвано благосъстояние!
 Народната певица Румяна Попова разкри 30-годишно предсказване на Ванга: Това ли е мъжът, който ще оправи България?

– Не си ли мислила да подготвиш национална ария, може би с по-модерен аранжимент, с която България да се показа на „ Евровизия “, а за какво не и да завоюва?
– Това е страхотна концепция, само че мисля, че „ Евровизия “ е фестивал за по-млади хора. Прави ми усещане, че в последно време българите вървим на „ Евровизия “ и пеем на британски. А сърби и гърци си пеят на техните си езици и се гордеят с това. Вярвам, че наша национална ария може да завоюва „ Евровизия “, в случай че бъде поднесена с съвременна визия и приказва на езика на младежите. Разбира се, без да се заглушава традицията. Имам концепция да направя нещо сходно, само че планът е в начален стадий.
– Какво да чакат ценителите на националната музика от фестивала в Банско? Издай някоя загадка за читателите на „ България през днешния ден “!
– В моята ария, която ще бъде химн на фестивала, съм вплела имената на някои от ярките исторически персони на Банско, тъй като това е град с обичаи и славно минало. Знае, се че там е роден огромният наш възрожденец Паисий Хилендарски. Оттам е обичаният от всички стихотворец Никола Вапцаров. Вярвам, че този фолклорен празник ще стане обичаен и ще притегля от ден на ден хора.

– Как беше определена за лице на фестивала в Банско?
– Много от дълго време желая да направя ария за Банско, тъй като това е едно от обичаните ми места в България. Обичам да вървя там още преди да се трансформира в съвременен курорт. Привличат ме планината, мирисът на гора и чувството за нещо българско и родно. Затова помолих поетесата Катя Кирянова да напише текста на песента „ Банско е магия “. Тя се оправи ослепително. Но аз дълго време се лутах, преди да намеря индивида, който да напише музиката за тази толкоз специфична за мен ария. Но не щеш ли той се появи – името му е Сашко Велков. Той съумя да извае музика, която най-точно пасва на чувството ми за Банско. Песента беше приключена тъкмо по времето, когато вървеше организацията на фестивала. И като че ли пристигна по поръчка! Гордея се, че песента ми ще бъде химн на това прелестно събитие.
– Нека те върна малко обратно в твоята кариера, която минава и през Швейцария. Това е една нетрадиционна дестинация, когато става дума за българска национална музика. Как се стигна до поканата да работиш там?
– Това се случи преди към 20 години, когато България беше парализирана от жестока рецесия и още не можеше да се пътува в чужбина без визи. Поканиха ме мои сътрудници музиканти, които към този момент имаха задължения в Швейцария. Започнах да пея в заведения, които се посещават най-вече от емигранти от Балканите – сърби, македонци, гърци, хървати…
Преди това в България работех като учител по музика против 150 лева месечна заплата, което е обидно малко. Когато в Швейцария ме питаха какъв брой са ми плащали в личната ми татковина, не можеха да повярват. Чудеха се: Как по този начин толкоз малко? Или това е възнаграждението за един ден? Но истината е, че в България обстановката тогава беше доста, доста тежка.

– Какво знаеха в Швейцария за нашата страна?
– Знаеха единствено за Христо Стоичков. Иначе България и Швейцария си наподобяват. На мен Алпите доста ми припомнят за Родопите, където съм учила национално пеене. Разликата е, че Швейцария се ръководи вярно, а България – не.
– Как се развиха нещата след одисеята в Швейцария?
– Работех там с деветмесечна работна виза и по-късно се прибирах за известно време в България. С част от спестените пари взех решение да запиша албум с национални песни. Исках да оставя нещо след себе си, тогава нямах упоритости да върша музикална кариера. Отново бях почнала работа като учител. Но дебютният ми албум „ Магия от Македония “ имаше огромен триумф. Моите продуценти незабавно ми разпоредиха да стартира работа по нов план. И по този начин, малко на смешка, се започна…
– В музикалния фонд на Калифорнийския университет се съхраняват записи от твоя албум „ Песен моя македонска “, по какъв начин твоите песни стигнаха до Щатите?
– Имах концерти в Съединени американски щати, само че не в Калифорния, а в Алабама и Атланта. Как мои записи са стигнали до университета в Калифорния не знам сигурно. Просто ме уведомиха за това. Предполагам, че в техния музикален фонд са събирани мостри от обичайни фолклорни музики от целия свят.

– В Югозападния завършек на България, за който ти най-вече обичаш да пееш, са живели две от светиците на народа – пророчицата Ванга и Преподобна Стойна. Споделяла си, че обичаш да вървиш на Рупите, където е храмът на Ванга, какво е чувството, когато отиваш там?
– Енергията на Рупите край храма на Ванга е толкоз мощна, че те кара да настръхнеш! Има нещо доста особено и магнетично на това място. Край храма на Ванга се зареждам с нови сили и ентусиазъм.
– Имала ли си персонален допир с Ванга?
– Личен не, само че ще ви опиша нещо любопитно. Майка ми пази едно изявление с Ванга, отпечатано във вестник от 90-те години. Преди към 30 години пророчицата споделя по този начин: „ България ще тръгне напред, когато властта поеме човек, който в този момент е още момче “. Сметката демонстрира, че в този момент този юноша се е трансформирал в мъж на към 40 години. Дано скоро удари неговият час, тъй като всичко, което Ванга е предсказала, в един миг се е сбъдвало.
– Накрая дано да те върна към идния фестивал в Банско, какво е планувано за спечелилия в конкурсната стратегия?
– Победителят ще запише ария в радио Благоевград и ще получи правото гратис да снима клип.
По време на фестивала всяка вечер ще има рецитали на оркестри и национални реализатори и конкурсна стратегия. Надяваме се в бъдеще фестивалът да стане интернационален и да ни гостуват музиканти от прилежащи балкански страни.
Източник bgdnes.bg

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР