Беновска/ Радев: Ковачки “поръчан” ли ви е в енергетиката? Радев: Не! Търся почтеност!

...
Румен Радев, министър на енергетиката - Илиана Беновска Беновска пита
Коментари Харесай

Румен Радев, министър на енергетиката - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 3.08.2023 г.

Илиана Беновска: Г-н Радев, имате ли поръчка да дискредитирате и затворите бизнеса на Христо Ковачки? Който не се води официално собственик на различни ТЕЦ-ове в сектора, но се води консултант и влиятелна фигура, която даже докара тук и сина на Джордж Буш като свой консултант, не знам дали сте обърнал внимание, по „зелената сделка“!

Румен Радев: Въпросът, който в този вид е зададен, дали имам поръчка за дискредитиране или пък връщане обратно в бизнеса – вижте, няма разбира се такава поръчка!

Илиана Беновска: Унищожаване на бизнеса?!

Румен Радев: Нека да е съвсем ясен и принципен тук момента! И съответно в Министерството на енергетиката това имахме възможност да го заявим. Ролята на консултантите в енергийния бизнес се оказа много специфична. Това са консултанти по въглищни централи, съответно по топлофикационни дружества, има консултанти в частта ядрена енергетика и така нататък. Аз не мога да давам поименна някаква квалификация за един или друг консултант. Ако въпросът е в следния контекст, защото това са истинските проблеми наистина – би ли била дискредитирана една или топлоелектричска централа, работеща на въглища, в полза на една или друга? Не, това не е правилния подход!

Да припомня основната философия на идеята за справедлив преход. През начина на финансирането на справедливия преход всъщност се търси смислената трансформация, в която от изключително карбоинтензивни енергопроизводства и много ангажирани с това хора, без значение ефективността, било във въгледобива и съответно по-нататък използването на въглищата ангажирани. Намирането на смислена алтернатива за тези хора – ето това е, което финансира Фонда за справедлив преход! Това е и презумпцията при разработването на тези териториални планове. Затова и тяхното фокусиране регионално е нещо, което е важно!

Да, в тези региони има различни инсталации с различна степен на техническа, технологична и зрялост, и функционалност, годност ако искате. Не малка част от тях знаем как във времето се прикриваха свенливо, оперирайки да речем не с въглища, а с преработването на някакъв боклук, отпадък или пък биомаса и прочие, за да могат да покажат по-ниски емисионни коефициенти. Накрая в рамките на преход всички стартират от една и съща позиция, с някаква заетост, като човешки ресурси, с някаква свързаност към мрежата, като потенциал и желание да направят нещо, да постигнат някаква крайна цел.

Според мен основния проблем и това всъщност е най-големия проблем, който срещнах в министерството, според мен е липсата на ясна представа докъде искаме да стигнем, кои са онези цели към 2050-60 година, които са еднозначни, приемливи за абсолютно всеки? Ние, ако нямаме тези цели, какъв преход, каква трансформация можем да направим? Преход към какво? Тръгваме от една точка и стигаме до една друга точка. И ако в целия този разговор единствено търсения контекст е, а това често се случва в България, е кой ще бъде облагодетелстван от това, накъде ще бъдат преразпределяни едни пари, значи ние сме се загубили тогава още в началото на разговора! Защото без значение кой би, забележете лексиката, усвоявал парите, а не влагал парите, без значение публични, европейски, наши национални или частни, ангажирани и привличани като някакъв публичен ресурс – това би било накрая неефективен и безсмислен преход, непостигащ целите си! Е, в този вид преход не искам да деля хората на добри и лоши, успешни и неуспешни, а искам да ги деля на, и с това бях започнал, на първо-почтени, второ-знаещи и можещи да го направят! Ето това е желанието ми, което анонсирахме още при първата ми практическа медийна извяла и после, знаете, бях слязъл от този форум. Това е отговорът в този вид. Тук не става дума за фаворизиране на никакъв тип, група, консултант, частен или публичен инвеститор!

https://youtu.be/vomqHKIx_GA

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР