Румен Радев даде извънреден брифинг преди да отлети за Испания.

...
Румен Радев даде извънреден брифинг преди да отлети за Испания.
Коментари Харесай

Румен Радев: Дарявал съм, политиците първо да спасят хилядите бедстващи българи

Румен Радев даде ексклузивен брифинг преди да отлети за Испания. Той разяснява предлагането на премиера Кирил Петков българите да подаряват заплатите си за въоръжаване на Украйна. Президентът още веднъж удостовери позицията си, че страната ни не би трябвало да изпраща оръжия. " Преди да подаряват, политиците да спасят хилядите бедстващи българи ", съобщи Румен Радев. Той добави, че е дарявал пари и е взел участие в акцията " Българската Коледа ". Трябва да има деликатно отношение към този спор, който въздейства директно на всичко. Излизат редица разкрития къде отива българското оръжие. Недоумявам по какъв начин министърът на енергетиката ще изясни на българите, че българско оръжие подхранва този спор. Това съобщи президентът Румен Радев преди да замине на посещаване в Испания. " Що се отнася за газа би трябвало да си отговорим на няколко въпроса, за какво единствено на България и Полша се стопират доставките на газ. Как заплащат Германия и Австрия, също по този начин запазен ли е задоволителен потенциал за доставки от Гърция и други страни, тъй като в случай че не е запазен, ние ще забележим по какъв начин загребват медиатори. Навярно ще би трябвало да намерим различни решения, само че това ще изисква и време и средства и значи доста по-високи цени и опасности за доставки, добави президентът. Многократно съм твърдял, че тези 3 милиарда платени от нашия бюджет не обслужват българския интерес, те обслужват други страни, които гратис транзитират газ. Това, което става с доставката на газа ще бъде тест за европейска взаимност. Ще помогне ли и по какъв начин Европейски Съюз на енергийно най-зависимата и енергийно най-бедната страна ", попита Радев.

" Правителството дължи безапелационен отговор на жителите. Крайно време е държавното управление да даде ясни доказателства, че осъзнава и отстоява българския суверенитет. Категорично „ Не “ на даването на военна помощ на Украйна, това значи стъпка към директното замесване на България към този спор. Призивите за мир заглъхват на тяхно място ескалират острата реторика и апелите за победа. Ако успеха значи самоизтребление и икономическа разпродажба на Европа, то ние стремглаво вървим в тази посока, сподели още Радев. България би трябвало да е част от напъните за мир и допустимо най-бързо преустановяване на този спор. Удължаването на спора ще има пагубни последствия в доста връзки. Суверенната българска позиция се създава в София, а не в Киев и не мисля, че има потребност от посещаване там ", безапелационен е Радев.

Президентът ще бъде на посещаване в Кралство Испания по покана на Негово Величество крал Фелипе VI. Това е първото посещаване на български държавен глава в Испания за последните 23 години. На 28 април президентът и неговата брачна половинка Десислава Радева ще бъдат посрещнати с публична гала от Негово Величество крал Фелипе VI и Нейно Величество кралица Летисия в двореца Сарсуела, където ще проведат среща. В Мадрид президентът Радев ще беседва с министър-председателя Педро Санчес и с ръководителя на Конгреса на депутатите на Кралство Испания Меричел Батет.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР