РУМЕН ГЕЧЕВ е професор по икономическа политика и доктор на

...
РУМЕН ГЕЧЕВ е професор по икономическа политика и доктор на
Коментари Харесай

Направиха бюджет на безмоторното летене

РУМЕН ГЕЧЕВ е професор по икономическа политика и лекар на икономическите науки в УНСС. Изнасял е лекции в университети в Съединени американски щати, Франция, Дания, Англия, Чехия, Кипър и други страни. Той е някогашен вицепремиер и министър на икономическото развиване в държавното управление на Виденов, като неговият екип способства за подготовката за Паричен съвет, за основаването на Националната фондова борса и на Държавната насърчителна банка (сега Българска банка за развитие), взе участие в подготовката за приемането на страната ни в Световната комерсиална организация през 1996 година Той е Председател на Комисията по стабилно развиване на Организация на обединените нации през 1996-1997 година Проф. Гечев е депутат от 23 МИР-София и взе участие в комисиите по икономическа политика и бюджет и финанси.

"Наливат се повече пари в нереформирани и потвърдено неефективни браншове "

"Плоският налог е скъп подарък за богатите "

- Проф. Гечев, какво "четете " от проектобюджета на МФ за идната година, по какъв начин оценявате главните параметри, заложени в него?
- Предложеният Бюджет 2019 година не дава отговор на положението и вероятностите за развиване на българската стопанска система. Защото на него би трябвало да се гледа освен и дори не толкоз като обезпечени обществени средства за поддържане на държавните институции и за някаква обществена отбрана. Навсякъде за успеваемостта на даден модел на бюджетна политика се съди по това какъв е приносът на тази политика за развиването и конкурентоспособността на националната политика. Затова се и прави значителната разлика сред бюджетна политика, в частност, и фискална политика, като макроикономически инструмент. И казусът е, че това държавно управление не ни предлага никаква фискална политика. Няма нито дума за капиталова ангажираност на бюджета посредством публично-частно партньорство. Не се планува нито един важен народен капиталов план, където страната да взе участие или да подтиква присъединяване на наши и непознати вложители. А няма по-добра обществена политика от съответната и ефикасна капиталова политика, в това число с държавно присъединяване. Така, както вършат в Германия, Франция или Чехия. Но не и у нас.
Иначе, на пръв взор, някои индикатори наподобяват номинално по-добри. Така да вземем за пример през 2019 година пораства делът на бюджетните доходи и разноски в Брутният вътрешен продукт (разходите порастват от 35,7% през 2018 година на 38,2% през 2019 г.), което разрешава нарастването на средствата за заплати на учителите, за опазване на здравето, за известно нарастване на пенсиите, за национална сигурност. Но в действителност се наливат повече пари в нереформирани и потвърдено неефективни браншове. Ето опазването на здравето да вземем за пример. И в този момент разноските порастват, въпреки че е очевадно, че качеството на здравните услуги пада, все по-голяма част от парите се крадат и от ден на ден пари дават българите от джоба си при съвсем всяка здравна услуга. Държавните и общинските лечебни заведения са във банкрут, а множащите се частни лечебни заведения са на облага. Ами образованието? Организацията на междинното и изключително на висшето ни обучение е достигнало равнища на глупост. Пак наливаме и то повече пари да произвеждаме ненужни "специалисти ", без да фокусираме средствата върху дефицитни специалности. Пак не са подхванати никакви ограничения да финансираме образованието на студенти, които ще останат да работят у нас. Какъв е смисълът да харчим от ден на ден пари на данъкоплатците, с цел да "произвеждаме " лекари за другите страни от Европейски Съюз. Ами 70% от завършващите медицина напущат страната. Ние кого и с каква икономическа и обществена възвращаемост финансираме тогава?
С Бюджет 2019 година ни се оферират и някои други странности. Например от 2020 година още веднъж се залага на стесняване на каузи на бюджетните доходи и разноски в Брутният вътрешен продукт - до 35,8% през 2021 година Това потвърждава нашия извод, че неговото нарастване през 2019 година е поради идните избори. Властимащите просто си "купуват " повече гласове и уви, това не е трайна наклонност на вземане предвид с политиките на другите страни от Европейски Съюз. И нещо доста значимо - ГЕРБ и спътниците им вършат нещо удивително, те залагат на закъснение на растежа на Брутният вътрешен продукт. Тази година той ще е в действителност под заложения предходната година ритъм, а следващата година ще се свие още малко. Тоест, те ни споделят, че ще си останем освен последни в Европейски Съюз, само че ще продължим да копаем дъното. Защото румънците, които са предпоследни, регистрират напредък над 5% и залагат все по този начин висок напредък през идващите години.
Затова назовавам този бюджет "Бюджет на безмоторното хвърчене ". Ще летим ниско, ще се влачим даже след най-слабите стопански системи на Европейски Съюз, а по редица индикатори започваме да изоставаме от Сърбия и Албания. Даже последните дни се случват някои показателни, необикновени и много "разтърстващи " неща. Нашият министър председател върви да открива крупни капиталови държавни обекти в прилежаща Турция - супер летище, газови хъбове и така нататък Защото тук никой не идва да открива пребоядисани пейки на детски градини или един километър ремонтиран пътен сектор сред село Люляче и Горно нанадолно. Остава да изпрати и приветствена депеша от "Гьола Белене " на интензивно строящите първата турска атомна централа. Та по този начин, в едни страни бюджетите се употребяват и за реализиране на крупни капиталови планове, гарантиращи и генериращи значими бъдещи бюджетни доходи. А в нашата страна, ГЕРБ и разединените "патриоти " са "сготвили " искрено избирателен бюджет. Такива са обстоятелствата.
- За поредна година виждаме, че ръководещите не се отхвърлят от плоския налог, а и предлагането на Българска социалистическа партия за диференциране на Данък добавена стойност за хляба и за някои храни от първа нужда не бе възприето.
- Плоският налог е скъп подарък за все по-малкия % богати, които прибират все по-голяма част от националното ни благосъстояние. Ето, по данни на Министерството на финансите от октомври т.г., седем хиляди българи са получили осем милиарда лв. от дивиденти. И те заплащат единствено 5% налог, до момента в който учители, медицински сестри, наети на минимална работна заплата, заплащат 10% налог. Някакви платени оплаквачи обикалят студията и акцентират сърцераздирателни причини по какъв начин никога не би трябвало да покачваме налога на "успелите " богати българи, щото щели да избягат и те в чужбина. Но неизвестно за какво никой от водещите не се сеща да им зададе най-малко два обикновени въпроса: Първият, за какво най-високо квалифицираните и най-скъпо платени специалисти безусловно напират към страните с най-високи прогресивни налози върху приходите? Или ние бъркаме, т.е. американци, швейцарци и немци чакат на опашка на границите ни, с цел да се радват на ниския подоходен налог? И вторият, смехотворни са изказванията, че ниските налози били магнетичен тласък за непознатите вложители? Ами да влязат в интернет да видят, че страните с най-високи налози си притеглят и най-вече непознати вложители - вижте примерно, Съединени американски щати, Китай или дори Полша. Ако те бяха прави, за какво непознатите вложители под паника напущат или заобикалят България? По данни на Българска народна банка и Национален статистически институт, през първите девет месеца на тази година директните непознати вложения са с 65-70% по малко от същия интервал на предходната година. А предходната година са девет пъти или с 900% по-малко от последната година с напредничав налог - 2007-а. И не на последно място, кои са моделите на страни с плосък налог - това в този момент са Киргизстан, Туркменистан, Таджикистан, Казахстан и Монголия! Хвала на такива поддръжници на плоския налог. Как ли пък народите на Швейцария, Дания, Япония, Канада, Бразилия, Китай и още 185 страни от Организация на обединените нации не са се сетили за неговото преимущество?
- Прогнозира се относително висока инфлация, а това по какъв начин ще повлияе на напъните на властта да ни вкара час по-скоро в чакалнята на еврозоната?
- Първо, тази власт не може да ни вкара в никаква еврозона. Там се влиза по покана, а не по поръчки. Да не влизаме в елементи, само че не е ли ясно, че Европейската централна банка и водещите страни от Европейски Съюз ни споделиха, че не ставаме. Като начало смениха разпоредбите особено, с цел да охладят ентусиазма на държавното управление ни. Решиха, че трябвало да влезем в Банковия съюз и чак след това, може би, в еврозоната. Нещо като: "Елате в чакалнята за чакалнята ". И това напълно не е смешно и безобидно. Защото, в случай че влезем в Банковия съюз, ще би трябвало да участваме със стотици милиони евро в поддържането на еврото. Тоест, ще плащаме, без да получаваме нищо. Не ние, а заместник-управителят на Чешката национална банка сподели, че те не биха приели такова оскърбление. Да де, чехите, не, само че нашите "юнаци " си се унижават безпроблемно. Очевидно е, че заради редица стопански и стратегически аргументи огромните играчи в Европейски Съюз не ни желаят в еврозоната. На този стадий дори става безпредметно да водим полемики за позитивните и рисковите резултати от сходно участие. Просто това държавно управление се пробва да извлича пропагандни резултати. То и в "Шенген " аха да влезем всеки миг още от 2010 година Десетки тържествени известия от този момент, по какъв начин еди кой си брюкселски шеф се возил на джипка по границата и споделил, че сме супер отвред и просто се чуди за какво още не сме признати. Ама годината е към този момент съвсем 2019-а и в този момент новата дъвка е еврозоната.
- И тази година за следващ път се оказва, че средствата, заложени в бюджета (2018) за финансови разноски, не са употребявани, евентуално оттова е и огромният остатък. За какво са им на ръководещите тези пари и какво губим, когато не ги харчим по предопределение?
- Управляващите се обрисуват като отлични специалисти в всякакви счетоводни шмекерии, от не изключително високо равнище. По тяхна традиция, залагат поредна година относително високи финансови разноски с ясното схващане, че нямат никакво желание да ги извършват. Те в никакъв случай не са изпълнявали финансовата си бюджетна стратегия до момента, няма да я изпълнят и през 2019 година
Като не изразходват по-голямата част от тези средства, те бодро регистрират през цялата година по какъв начин бюджетното положение е на "шест " и осъществят вдъхновяващи остатъци на приходите над разноските. Освен това, в последното тримесечие на годината част от "спестените " средства се насочват към правилни другари-кметове, или към министри-отличници. При това, тази роля на бюджетен Дядо Коледа, не е залегнала в Закона на бюджета. Но какво от това. За последните 12 месеца юнаците от ГЕРБ са преразпределили и усвоили колосалната сума от 2,7 милиарда лв. по този бандитски механизъм. Но да не мислите, че това може да притегли вниманието на следствието и прокуратурата? О, не. Какво са това някакви милиарди, изхарчени отвън Закона за бюджета! Те не се занимават с такива "дребни " провинения.
Тези счетоводни шмекерии имат тежък негативен резултат за стопанската система. "Икономисването " на тези пари лишава компаниите от важен финансов запас, пропущат се благоприятни условия за претовареност, развиване и произвеждане на по-голям БВП. Не на последно място, слага се на неприемлив риск националната ни сигурност. Ето ви единствено един образец. Вече два пъти краткотрайно ръководещите оферират и включват в бюджета съвсем 1,5 милиарда лв. за закупуване на изтребители и бойни кораби. И нищо не купуват. Армията ни се топи и обезкръвява. Тя на практика не може да удържи нито една от армиите на прилежащите ни страни. Дето се вика "Да не дава Господ " да се наложи да ревизираме тази тъжна констатация. Само, че прилежащите ни страни не разчитат на Господ, ами си осъществят бюджетните разноски, в това число да си поддържат армиите. И по този начин нищо чудно в някой непосредствен Гергьовден да се наложи да наемем за няколко часа изтребители и хеликоптери от прилежащи страни, с цел да има с какво да развеем българското знаме. Но, замълчи сърце, бюджетът ни е равновесен...

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР