Румен ГЪЛЪБИНОВИма някои предвиждания, които казват, че цените на петрола

...
Румен ГЪЛЪБИНОВИма някои предвиждания, които казват, че цените на петрола
Коментари Харесай

От пролетта петролът и газът може да поевтинеят


Румен ГЪЛЪБИНОВ

Има някои предвиждания, които споделят, че цените на петрола на интернационалния пазар през първото полугодие на идната година ще продължат да порастват. Но от средата на 2022 година се планува да стартират леко да понижават. Това ще даде опция от средата на идната година да понаваксаме малко, да купуваме, да пазарим, изобщо да повлияе на стандарта ни на покупателна дарба. И може би не с края на зимата, а с края на пролетта да пристигна стабилизиране на цените на енергоносителите - главно на петрола, а също и на газа, които са в основата на инфлацията.

Досега високите цени на тока ги усетиха тези, които са на свободния пазар - компаниите. Те получиха скокообразно увеличени сметки, макар че страната се пробва да им оказва помощ. Обикновено от началото на новата година КЕВР се произнася за цените за идващия тримесечен или шестмесечен интервал. Има упования да се промени цената на електрическата енергия за битовите консуматори, за фамилиите, които са на контролирания пазар. Досега тях не ги засегна непосредствено цената на тока, само че след Нова година може да се чака покачване, приказва се за до 20%. А също се чака вероятно покачване и на топлоенергията, и на цената на водата. За хората в градовете, които се отопляват на ток или с парно, ще има нарастване на разноските, може би в размер на 15-20-25%. Но и за хората в дребните обитаеми места, които се отопляват обичайно с дърва и пелети, също има нарастване, тъй като дървата за огрев и пелетите нарастнаха. Очертава се по-скъпа за отопление зима за всички.

У нас растежът на инфлацията, която е 6% към края на октомври, изпреварва доста растежа на Брутният вътрешен продукт, който последно бе регистриран от " Евростат " на 0,4%. А това е най-ниското равнище измежду всички останали страни в Европейски Съюз. Ние се възвръщаме, само че най-бавно, с най-ниски темпове. Ако това положение продължи две следващи тримесечия - октомври 2021 - март 2022 година, тогава при започване на април ще може да се каже дали сме били в стагфлация. Ако нищо не можем да променим, идващото е да се върне рецесията, да отидем на негативен растеж на Брутният вътрешен продукт, на спад, както бяхме през 2020 година Мисля, че никой не желае да става това. Макар и с малко, би трябвало да се опитаме да сме на плюс. Трябва да ускорим растежа на Брутният вътрешен продукт. Лошото е, че ни застигна четвъртата КОВИД-вълна. Заради въвеждането на зелените документи, а и на други рестрикции, има задържане на стопанската активност и изобщо на бизнес интензивността. В тази сфера ще има задържане. Може да се увеличи и безработицата. Още през първите седмици на ноември се видя, че въпреки и с малко се усилват повече освободените хора, в сравнение с наетите. Дано да е единствено краткотрайно събитие и да успеем да обърнем тази наклонност.

В края на 2021-ва, за жалост, ще отчетем, макроикономически индикатори, които са се влошили от началото на годината, вместо да се усъвършенстват. Мисля, че оказа въздействие и политическата конюнктура. Годината ни мина в избори. Не споделям кой е отговорен, само че това са обстоятелствата. Добре би било идната година да не вършим толкоз постоянно избори.

Държавата ще би трябвало да планува обезщетения на хората поради високите сметки - както за подкрепяне на енергийно бедните, по този начин и по линията на цялата обществена активност: пенсии, минималната работна заплата, за майките, за фамилиите и така нататък Трябва да си създадем обаче сметка от кое място ще вземем тези пари и по какъв начин ще финансираме тези увеличени разноски. Затова е значимо по кое време ще приемем бюджета за идната година.

Дали цените на храните ще порастват, зависи още веднъж от цените на енергоносителите. Годишно храните при естествени условия нарастват сред 3 и 5%. Но повишаването през последните две години е доста - с 15-25 даже до 30%. Най-много страдат хората с закрепени приходи - закрепена пенсия, обществена помощ и така нататък, тъй като приходите им не се индексират бързо с инфлацията. Надявам се най-късно доникъде на идната година да спрат да порастват цените на храните. Преодоляването на казуса с КОВИД-19 е причина да преодолеем и икономическите проблеми.

(Становището на създателя е извадка от изявление, излъчено в Следобедния блок на БСТВ)

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР