Румънското външно министерство е привикало посланика на Унгария в Букурещ

...
Румънското външно министерство е привикало посланика на Унгария в Букурещ
Коментари Харесай

Румънското външно министерство привика посланика на Унгария в Букурещ заради Виктор Орбан

Румънското външно министерство е привикало посланика на Унгария в Букурещ Закони Ботонд. Това се е случило в понеделник, а мотивът е съботната тирада на унгарския министър председател в Летния университет в Бъйле Тушнад в Трансилвания, съобщи Българска телеграфна агенция.

Новината удостовери унгарският външен министър Петер Сиярто на формалния си профил във Facebook. 



В събота в Румъния Орбан съобщи, че Министерството на външните работи на страната хазаин му е изпратило набор от рекомендации във връзка с тематиките, по които не би трябвало да приказва, като да вземем за пример въпроси за " национални знаци, които може да обиден възприятията на румънците “ и тематиката за груповите права на малцинствата. 

В прессъобщение от ведомството показват, че " румънската страна е повторила обстоятелството, че в границите на непрекъснатия дипломатически разговор с унгарската страна неведнъж е призовавала за въздържаност в изказванията и обществените известия на маджарски публични лица при частни визити в Румъния, в това число в вероятността на тазгодишния летен лагер в Бъйле Тушанд ".

От румънското Министерство на външните работи считат, че изказванията на Орбан “не са в сходство с задачата за поощряване на прагматични, градивни, добросъседски и връзки на съдействие сред двете страни - цел, подкрепяна от румънската страна ”.

В профила си във Facebook унгарският посланик номер едно показва, че тонът и атмосферата на срещата с унгарския дипломат в румънското Министерство на външните работи са били спокойни и учтиви. " Интересуваме се съдействието сред двете страни да се основава на взаимно почитание, защото е от изгода и за двете страни ", написа Петер Сиярто.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР