Румънското министерство на отбраната е възложило на турската отбранителна фирма

...
Румънското министерство на отбраната е възложило на турската отбранителна фирма
Коментари Харесай

Румъния сключи договор за турски дронове TB2

Румънското министерство на защитата е упълномощило на турската отбранителна компания " Байкар " контракт на стойност 321 млн. $ за закупуване на безпилотни летателни апарати TB2, съгласно неотдавна оповестени документи.

Стъпката идва, откакто през август предходната година румънското МО разгласи желанието си да закупи три пакета безпилотни самолети TB2 от " Байкар Макина " за почти 300 млн. $, в очакване на утвърждение от Народното събрание.

" Системите за безпилотни летателни апарати, които ще бъдат закупени, ще бъдат предопределени за румънските сухопътни войски. Всяка система включва шест въздушни платформи с благоприятни условия за поразяване на цели (общо 18 безпилотни летателни апарата). Програмата включва и закупуването на първичен пакет за логистична поддръжка, нужното образование и съоръжение ", се споделя в тогавашното изказване на министерството.

Припомняме, че дроновете Байрактар TB2 станаха извънредно известни след огромния брой записи за сполучливото им потребление от страна на украинските военни против съветските сили. Байрактар беше една от аргументите за сполучливата отбрана на Киев в ранните стадии на войната.

Тази седмица на уеб страницата Tenders Electronic Daily - онлайн версия на приложението към Официален вестник на Европейския съюз, отдадена на плановете за публични поръчки - беше оповестено формалното съобщение за възлагане на поръчка на турския производител за производството на тези системи.

Безпилотните летателни апарати би трябвало да бъдат доставени в Тимишоара, където румънските Военновъздушни сили използваха 93-та авиобаза, в която се намираха МиГ-23, преди да бъдат пенсионирани. След като ги получи, Румъния ще стане втората страна от Европейски Съюз след Полша, която ще употребява TB2, и третият европейски член на НАТО, който ще ги поръча отвън Турция.

Тези придобивания би трябвало да допринесат за упоритостите, заложени като част от трансформацията на румънската войска до 2040 година, която има за цел да обезпечи на силите ново военно съоръжение и оръжейни системи, гарантиращи еластичност, разширена ситуационна информираност и нараснала огнева мощност.

Румъния има намерение да усили бюджета си за защита до 2,5 % от Брутният вътрешен продукт през 2023 година, заяви Блумбърг. Миналата година страната е отделила към 6 милиарда $ за разноски за защита.

По-рано този месец в изказване, оповестено на уеб страницата на румънския президент Клаус Йоханис, се споделяше, че Букурещ също преглежда опцията за закупуване на F-35 в напъните си да модернизира военновъздушните си сили.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР