Румънският земеделски министър съобщи, че Европейската комисия планира да забрани

...
Румънският земеделски министър съобщи, че Европейската комисия планира да забрани
Коментари Харесай

Румъния: ЕК планира да забрани вноса на зърно и маслодайни култури в 5 страни членки

Румънският аграрни министър заяви, че Европейската комисия възнамерява да забрани до 5 юни вноса на зърно и маслодайни култури в 5 страни членки, в случай че те анулират самостоятелните си решения в тази посока.

Мярката може да бъде въведена 48 часа след отдръпване на едностранните ограничения, уточни Петре Даеа след диалози с еврокомисаря Валдис Домбровскис и министри от България, Унгария, Полша и Словакия.

Предстоят още диалози с четири страни, без Румъния, които постановиха поотделно цялостна възбрана за импорт на украинско зърно. Букурещ вкара единствено ограничавания и инспекции на качеството.

Брюксел ще деблокира в допълнение 100 милиона евро в поддръжка на фермерите в петте страни членки, които са най-засегнати от спада на цените на селскостопанската продукция поради войната в Украйна.

Подготвяме втори пакет поддръжка в границите на общ европейски метод, се споделя в писмо на ръководителя на Комисията Урсула фон дер Лайен до ръководителите на петте страни.

Сумата ще е в допълнение на други 56,3 милиона евро, отпуснати предишния месец в поддръжка на най-засегнатите производители, посочи немски представител.

През май 2022 Европейският съюз отстрани митата за една година върху украинския импорт на храни. Целта беше деблокиране на износа на украинско зърно след затварянето на коридорите в Черно море поради съветската инвазия.

Заради логистични проблеми се стигна до струпване на украинска продукция в прилежащите страни, което докара до деформиране на пазара и срив на локалните цени.

Затова Полша, Унгария, Румъния, Словакия и България започнаха ограничения за отбрана на личните си производители, като единствено Румъния не наложи възбрана за вноса.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР