Румънският външен министър Богдан Ауреску заяви днес, че Финландия вече

...
Румънският външен министър Богдан Ауреску заяви днес, че Финландия вече
Коментари Харесай

Румънският външен министър: Финландия и Нидерландия вече не са против влизането ни в Шенген

Румънският външен министър Богдан Ауреску съобщи през днешния ден, че Финландия към този момент не се опълчва на влизането на Румъния в Шенген, а решението е взето след лобирането от страна на Румъния пред Турция за допускането на Швеция и Финландия в НАТО, съобщи външният министър Богдан Ауреску, представен от телевизия Диджи 24.

" Финландия, в един диалог, който имах с моя сътрудник през юли, ми удостовери, че към този момент не се опълчва. Финландия в един миг, преди няколко години, беше една от страните, които имаха запаси към присъединението на Румъния към Шенгенското пространство, и мисля, че имаше значимо значение серията от действия, които направихме, в това число персонално аз, пред турската страна в поддръжка на присъединението на Финландия и Швеция към НАТО ", съобщи Ауреску.

Той уточни, че през месец май е имал диалог в Истанбул с турския президент Реджеп Тайип Ердоган дружно с полския си сътрудник, в който двамата са пледирали за присъединение към НАТО на Швеция и Финландия.

Ауреску сподели още, че Нидерландия също не се опълчва на влизането на Румъния в Шенген.

" Премиерът (Марк) Рюте сподели доста ясно, че Нидерландия не се опълчва по принцип на присъединението на Румъния към Шенгенското пространство. Този избор на възпиране, който парламентаристите от неговата партия дадоха в Европейския парламент, е избор, който демонстрира в действителност, че тъкмо както сподели министър председателят Рюте, Нидерландия не се опълчва на това присъединение. Не значи и че е " за " в този миг. Означава, че процесът на взимане на решение продължава, само че е ясно, че нашето изпитание би трябвало да продължи ", посочи министърът.

И петимата евродепутати от партията на нидерландския министър председател Марк Рюте се въздържаха от гласоподаване в Екологичен потенциал във вторник на резолюцията, с която евродепутатите желаеха присъединението на Румъния и България към Шенген, отбелязва малкия екран.

Същевременно Народното събрание на Нидерландия е приел през днешния ден резолюция, съгласно която страната не би трябвало да гласоподава за приемането на Румъния и България в Шенген, съобщи Аджерпрес. Съобщението беше направено от нидерландската евродепутатка София ин`т Велд, координатор на групата " Обнови " в комисията за цивилен свободи в Екологичен потенциал.

" За мое голямо страдание преди няколко минути научих, че нидерландският парламент е приел резолюция, в която се показва, че Нидерландия не би трябвало да гласоподава за присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство. Дълбоко скърбя за това. Моята партия ( " Демократи 66 ", бел. ред.) гласоподава срещу тази резолюция, ние желаеме Румъния и България да се причислят към Шенгенското пространство неотложно, вие сте изпълнили нужните критерии ", съобщи тя.

" Страхувам се, че министър председателят на Нидерландия прави доста малко, с цел да убеди нидерландския парламент или да поеме отговорност и да съобщи, че в полза на Европа ще се съгласи в Съвета Румъния и България да се причислят към Шенген. Трябва да разберете, че не всички в Нидерландия са срещу. Моята партия желае България и Румъния да се причислят към Шенген неотложно, само че множеството партии в държавното управление не желаят това ", уточни още тя.

Румънският президент Клаус Йоханис съобщи през днешния ден в Брюксел, че Румъния има късмет да се причисли към Шенген, само че няма гаранция, съобщи Аджерпрес.

Той добави, че резултатът от задачата за оценка на страната е доста добър, само че към момента има въпроси, които би трябвало да бъдат изяснени.

" Присъединяването ни към Шенген е доста мечтано от нас и както считам, че е известно от 11 години, ние на процедура изпълняваме техническите условия. Присъединяването не е реализирано, тъй като в последна сметка има и политически избор в Съвета по правораздаване и вътрешни работи, който до момента не се е случил. Сега има прозорец на опция, т.е. имаме късмет, само че не и гаранция. За да увеличим оптимално възможностите си, предприехме доста стъпки ", съобщи президентът преди да взе участие в съвещанието на Европейския съвет.

Президентът Йоханис приветства гласуването в Европейския парламент на резолюцията за присъединението на Румъния, България и Хърватия към Шенген, като акцентира, че това е политически избор.

" Гласуването беше с голямо болшинство в интерес на присъединението на Румъния, България и Хърватия, само че решението не се взема там. Това беше политически избор, доста значим политически сигнал за нас ", сподели президентът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР