Румънският президент Клаус Йоханис призова днес по-малкия коалиционен партньор на

...
Румънският президент Клаус Йоханис призова днес по-малкия коалиционен партньор на
Коментари Харесай

Румънският президент призова ССР-ПЛЮС да се върне на масата на диалога в коалицията

Румънският президент Клаус Йоханис прикани през днешния ден по-малкия съдружен сътрудник на либералите - Съюз за избавление на Румъния - ПЛЮС (ССР-ПЛЮС), който нощес внесе избор на съмнение против кабинета на премиера Флорин Къцу, " да се върне на масата на разговора " в обединението, съобщи Аджерпрес.
Президентът посочи, че съюзяването на ССР-ПЛЮС с националистическия Алианс за единение на румънците (АЕР) е " огорчение против румънците, които на миналогодишните парламентарни избори са определили пътя, по който би трябвало да върви страната ".

" Искам от ССР-ПЛЮС да реши доста деликатно следствията от асоциирането им с задачите, подкрепяни от АЕР, и да постави точка на тези безотговорни политически дейности, да почита електората си и да се върне на масата на разговора, с цел да намерят дружно с сътрудниците от обединението жизнеспособно и рационално решение за деблокиране на тази обстановка ", написа във Facebook Йоханис.

Той акцентира, че " посредством съюза с една партия, която не почита западните полезности, ССР-ПЛЮС предава волята на жителите, които са упълномощили очаквания на една десноцентристка коалиция, която да развие Румъния ".
Йоханис посочи още, че " посредством решението да подпише и внесе избор на съмнение против личното си държавно управление ССР-ПЛЮС се е дискредитирала непоправимо пред румънците и пред личния си електорат ".
Вотът на съмнение, озаглавен " Свалянето на държавното управление на Къцу - единствен късмет на Румъния да оцелее! ", подписан от 122 парламентаристи от ССР-ПЛЮС и АЕР, беше импортиран нощес в Народното събрание.

Решението пристигна, откакто спорът сред Национално-либералната партия (НЛП) и реформаторския алианс ескалира през последната седмица. Лидерите на ССР-ПЛЮС сложиха изискване министър председателят либерал Флорин Къцу да подаде оставка, с цел да избегне избор на съмнение против кабинета, само че това искане не беше признато от НЛП.

Днес Постоянните бюра на Сената и Камарата на депутатите се събраха, с цел да дефинират календара за дебатите и гласуването на вота, само че не събраха нужния кворум и съвещанието беше отсрочено за понеделник.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР