Румънският президент Клаус Йоханис осъди действията на жандармерията при разгонване

...
Румънският президент Клаус Йоханис осъди действията на жандармерията при разгонване
Коментари Харесай

Клаус Йоханис осъди действията на жандармерията при протестите в Румъния

Румънският президент Клаус Йоханис осъди дейностите на жандармерията при разгонване на антиправителствена проява в Букурещ нощес, след която към 440 души са потърсили здравна помощ, съобщи ТАСС.

" При същинска народна власт всеки човек има право да стачкува, а насилието е неприемливо, без значение от политическите позиции. Твърдо съдя намесата на жандармерията, която беше изцяло непропорционална по отношение на държанието на множеството хора на площад Виктория ", написа Йоханис във Facebook. Той изиска неотложно пояснение от министъра на вътрешните работи по какъв начин министерството е координирало събитията в петък вечер, предава Българска телеграфна агенция.

Снощи хиляди румънци от страната и чужбина стачкуваха в Букурещ, призовавайки за оставка на лявото държавно управление, недоволни от решенията на социалдемократите във връзка с правосъдните закони и наказателните кодекси, от отстраняването на ръководителката на антикорупционната организация и от обстоятелството, че водачът на социалдемократите Ливиу Драгня управлява Камарата на депутатите, макар че е наказан на затвор за корупция.

Около 440 души, включително 24 служители на реда, бяха ранени, откакто полицията употребява сълзотворен газ в опит да овладее обстановката в редица квартали на столицата Букурещ. Край постройката на държавното управление бяха задържани няколко души. По данни на полицията в Букурещ са протестирали 20 000 души. Хиляди стачкуваха и в други градове. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР