Румънският премиер Николае Чука беше избран за лидер на Национално-либералната

...
Румънският премиер Николае Чука беше избран за лидер на Национално-либералната
Коментари Харесай

Румънският премиер Николае Чука беше избран за лидер на Национално-либералната партия

Румънският министър председател Николае Чука беше определен за водач на Национално-либералната партия (НЛП) на ексклузивен конгрес на партията, който се състоя в постройката на Народното събрание, оповестява Аджерпрес.

Кандидатурата му получи 1060 гласа " за ", а 60 гласа бяха анулирани.

Николае Чука, 55-годишен военачалник от запаса, служил в Ирак и Афганистан, който е някогашен министър на защитата и някогашен шеф на генералния щаб на армията, беше единствен претендент за поста. 

Досегашният водач на партията Флорин Къцу се отдръпна от поста предходната събота, откакто оставката му беше поискана от над 40 водачи на локалните клонове на НЛП.

Главният секретар на партията Дан Вълчану също подаде оставка.

По предложение на Николае Чука либералите резервираха през днешния ден минута безмълвие в памет на жертвите на войната в Украйна.

В представянето на кандидатурата си за лидерския пост министър председателят Чука призна, че не е дълготраен член на НЛП, няма политически опит и не желае да наподобява подобен, какъвто не е, само че означи, че е квалифициран да поеме поста.

" Имаме постоянна коалиция, румънците чакат резултати и успеваемост, а не популизъм и непрекъсната олелия ", посочи още Чука, който оглавява съдружно държавно управление на НЛП, Социалдемократическата партия (СДП) и Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР).

Той добави, че " вложенията са най-силното лекарство за стопанската система по време на рецесия ".

" Трябва да продължим да модернизираме страната и да осигурим на децата си устойчиво бъдеще, с положително обучение, с съвременни медицински услуги, с качествени публични услуги, с бизнес среда, която да може да предложи добре платени работни места и условия на живот като в западните страни ", уточни Чука.

Той уточни като съществени цели премахването на Механизма за съдействие и инспекция, посредством който Европейската комисия следи румънската правосъдна система, и присъединението на страната към Шенген.

От своя страна досегашният водач на партията Флорин Къцу сподели, че министър председателят Николае Чука не би трябвало да не помни демократичния електорат.

" Да не не помни демократичния електорат. Това е доста значимо. Ние сме тук, тъй като за нас са дали своят вот хора с демократични правила ", уточни той в отговор на въпрос какво е посланието му към претендента за ръководител на партията. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР