Румънският премиер Лудовик Орбан подаде оставка, след като партията му

...
Румънският премиер Лудовик Орбан подаде оставка, след като партията му
Коментари Харесай

Румънският премиер подаде оставка след загуба на изборите

Румънският министър председател Лудовик Орбан подаде оставка, откакто партията му загуби парламентарните избори, осведоми телевизия Диджи24, представена от Българска телеграфна агенция.
Социалдемократическата партия завоюва парламентарните избори с близо 30% от подадените гласове. На второ място, с малко над 25%, се подрежда ръководещата Национална демократична партия. Коалиционният ѝ сътрудник получава към 15%. Изненада провокираха националистите от " Алианса за единение на румънците ", които имат 9%.

Парламентарните избори в Румъния ще са запомнят с рекордно ниската изборна интензивност. Едва 33% от имащите право на глас - 18 милиона румънци, са отишли до урните.

Румънската Социалдемократическа партия (СДП) ще предложи за премиерския пост доктор Александру Рафила, заяви Аджерпрес.

" Говорих с сътрудниците си, имаме предложение за министър председател и това е Александру Рафила ", заяви водачът на СДП Марчел Чолаку.

Д-р Рафила е началник на катедрата по микробиология в Университета по медицина и фармация " Карол Давила " в Букурещ и шеф на лабораторията на Националния институт по заразни заболявания " Матей Балш " в Букурещ.

Той също по този начин е представителят на Румъния в Международната здравна организация.

Същевременно Чолаку дефинира като " безконтролно " решението на премиера либерал Лудовик Орбан да подаде оставка.

" Премиерският пост не се напуща, когато ти хрумне. Не можеш да оставиш страната в безпорядък, тъй като си се разсърдил. Това, което направи Орбан, е непростимо ", съобщи Чолаку.

" Благодаря на всички вас! Това е ваша победа! Това е успеха на тези, които устояха! Които не се оставиха да бъдат сплашени. Които не отстъпиха нито милиметър ", написа след края на вота във Facebook водачът на румънската Социалдемократическа партия (СДП) Марчел Чолаку, представен от Аджерпрес.

" Знам, че през последните месеци чувствахте също като мен несправедливостта на омразата, изливаща се седмица след седмица от президентската естрада. Вотът е най-суровият либерален пестник за един президент, който не е схванал пълномощията си ", уточни още Чолаку.

Той добави, че румънците са посочили ясно на президента Клаус Йоханис, че не може да продължава " с едно държавно управление от политикани, които се провалиха както в ръководството на пандемията, по този начин и в стопански проект ".

" Има потребност от експерти и от решения, а СДП е посочила, че е удостоена от румънците с нужното доверие, с цел да премине през тази здравна и икономическа рецесия. Благодаря на европейските партии от социалистическото семейство за поддръжката към нашите старания за реорганизация и рационализация, което ни демонстрира, че пътят на СДП е верен ", написа водачът на СДП.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР