Румънският орган за финансов надзор отне лиценза на българската застрахователна

...
Румънският орган за финансов надзор отне лиценза на българската застрахователна
Коментари Харесай

Вижте подробности за отнетия лиценз на „Евроинс“ в Румъния

Румънският орган за финансов контрол лиши лиценза на българската застрахователна компания „ Евроинс Румъния “ и разгласи банкрут на компанията, излиза наяве от известие на АЧС.

Собственикът на сдружението „ Еврохолд “, което купува доставчика на електрическа енергия за Югозападна България от ЧЕЗ, ще даде конференция. Все още няма изказване по случая с българската Комисия за финансов контрол. В средата на февруари тя изиска самостоятелен обзор на протичащото се в Румъния от европейския осигурителен регулатор EIOPA.

„ Еврохолд “ беше водач на пазара на „ Гражданска отговорност “ в Румъния с пазарен дял от 31% посредством своя осигурител „ Евроинс Румъния “. Напоследък компанията е обект на инспекции от румънския финансов контрол и локалната прокуратура.

През последните години в Румъния се стигна до лишаване на лиценза и последвалия банкрут на най-големия осигурител в страната – City Insurance, през 2021 и 2022 година, а няколко години по-рано други два застрахователя банкрутираха в Румъния – „ Астра “ и „ Карпатика “.

Преди месец в изявление за Българска национална телевизия ръководителят на надзора на „ Еврохолд България “ Асен Христов показа своята версия за протичащото се с компанията в Румъния. Според него става дума за „ проведена офанзива против Евроинс Румъния “ от чиновници на румънския финансов регулатор АЧС “, както и за опити за „ завладяване “ и „ кражба “ на бизнеса на компанията в Румъния.

Още тогава Христов предизвести, че казусът може да засегне цялата българска стопанска система, тъй като тя е към няколко % от Брутният вътрешен продукт. Според предприемача офанзивата е рискова, тъй като компанията е вложила над 200 милиона на Българската фондова борса. Активите на тази компания в Румъния надвишават 400 млн. „ На нашата борса с оборот от 2 милиона лв. можете ли да си визиите какво значи да се наливат претенции за 200 милиона? Тя ще блокира на идващия ден и ще банкрутира “, предвижда тогава Христов.

На въпрос на Българска национална телевизия тогава дали е допустимо при положение на банкрут на „ Евроинс “ в Румъния, „ Еврохолд “ също да банкрутира, Христов отговори: „ Не. В момента сме подхванали всевъзможни ограничения, в случай че се случи такова неприятно развиване, се опитваме да ограничим вредите единствено за Румъния “.

Възможно е обаче в България „ дребна енергийна рецесия “, сподели тогава шефът на „ Еврохолд “. Христов изясни, че част от овърдрафтите заеми се употребяват за изкупуване на ток, а в случай че някоя от компаниите има проблем, тези заеми могат да бъдат дължими предварително или спрени. Христов съобщи, че „ надали ще се стигне до липса на ток “, само че акцентира, че те са единственото електроразпределително сдружение, което не желае заплащания от бизнес клиентите си на всеки три дни. Това би било нарушено при положение на отрицателно развиване на обстановката.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР