Румънският министър-председател Флорин Читу оцеля във вота на доверие днес,

...
Румънският министър-председател Флорин Читу оцеля във вота на доверие днес,
Коментари Харесай

Румънският премиер оцеля във вот на недоверие

Румънският министър-председател Флорин Читу оцеля във вота на доверие през днешния ден, иницииран от опозицията, която упрекна проевропейското държавно управление в " потапяне на страната в пропаст ".

Общо 201 депутати поддържаха вота, надалеч от 234, нужни за събаряне на администрацията.

Социалдемократите, подкрепени от националистическата партия AUR, упрекнаха държавното управление в обедняването на румънците посредством " заледяване на заплати и пенсии " и хабене на пари, заети на международните пазари.

Бившият банкер Читу отхвърли обвиняванията, като съобщи, че обединението му от либерали и реформистката партия USR-Plus, определена през декември, има намерение да модернизира страната.

" Отделихме рекордна сума за обществени вложения ", сподели той пред Народното събрание, като дефинира сумата в размер на 5,5 % от Брутният вътрешен продукт.

По-голямата част от тези средства бяха предопределени за създаване на автомагистрали и лечебни заведения, до момента в който разрушената инфраструктура на страната възпираше вложенията през последните години. В същото време държавното управление се ангажира да почисти финансите на една от най-бедните страни в Европейски Съюз, която беше предизвестена от Брюксел за несъразмерния си обществен недостиг.

Икономиката, наранена мощно от пандемията, се сви с 3,9% през 2020 година, което е най-лошото годишно стесняване от 2009 година насам. Но с облекчаването на рестриктивните мерки поради ковид, Европейската комисия и Международният валутен фонд преразгледаха прогнозите си за напредък до сред 5,1% и 6% за 2021 година

Анализаторите обаче предизвестяват за рисковете за стопанската система при положение на нова вълна от COVID-19, която може да удари след няколко месеца, когато акцията за имунизиране спре.

Досега единствено 4,5 милиона румънци са ваксинирани от 19 милиона население. На фона на съмнението на доста румънци да се имунизират, критиците настояват, че държавното управление не е съумяло да насърчи хората в тази посока.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР