Румънският финансов надзор Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) отне лиценза

...
Румънският финансов надзор Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) отне лиценза
Коментари Харесай

Асен Христов: прехвърлихме по-голяма част от румънски активи и пасиви на “Евроинс в България


Румънският финансов контрол Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) лиши лиценза на застрахователното сдружение на Евроинс в Румъния - Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A. Според формалното известие на надзора повода за това решение е дефицит по финансовото условие за кредитоспособност (SCR) от 2.19 милиарда леи (около 445 млн. евро) и по интернационалното финансово условие (MSR) от 1.75 милиарда леи (близо 336 млн. евро).

В известието на румънския контрол написа следното

" Към 30.06.2022 година компанията не разполага с възможни средства за SCR покритие, обстановка, която се поддържа към 30.09.2022 година За възобновяване на финансовото условие за кредитоспособност (SCR) са нужни средства в размер на 2,19 милиарда леи (около 445 млн. евро), а за покриване на MCR средства в размер на 1,75 милиарда леи (близо 336 млн. евро). Решението за лишаване на разрешението беше взето при изискванията, при които ситуацията на Евроинс Румъния не прави използването на процедура за преструктуриране надеждно ".

" Решението на Съвета на ASF се основава на просторен разбор на обстановката с Евроинс Румъния. В този смисъл означаваме обстоятелството, че от 2020 година Евроинс беше обект на интензивни контролни дейности, които доведоха до осветление на действителното положение на компанията. Между февруари 2020 година и януари 2023 година Органът наложи 26 наказания на Евроинс, което докара до общи санкции от над 16 милиона леи, вследствие на 17 контролни дейности. Всички наказания, наложени от ASF на сдружението Евроинс Румъния, бяха доказани всъщност или дефинитивно от съдилищата, пред които сдружението се обърна за оборване на ограниченията "

Доколкото Евроинс Румъния е единствено една, въпреки и немалка, част от застрахователната група - " Евроинс Иншурънс Груп ",на българския Еврохолд, българската Комисия по финансов контрол навреме излезе със мнение по случая.

Румъния лиши лиценза на застрахователя " Евроинс "

Мотивът са " регистрирани признаци на положение на неплатежоспособност " на застрахователната компания

В него се споделя: " В Комисията за финансов контрол (КФН) е получено съобщение за признато на 17.03.2023 година решение от националния контролен орган на Република Румъния (Autoritatea de Supraveghere Financiara) за лишаване на лиценза на румънския осигурител Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A., за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност по отношение на това сдружение, както и за възбрана за свободно предписание с активите на сдружението.

Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A. е дъщерно сдружение, част от групата на " Евроинс Иншурънс Груп " АД, във връзка с което КФН е орган за колективен контрол.

Във връзка с това, КФН уведомява, че Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A. не прави застрахователна активност в Република България. Решението на румънския контролен орган не визира застрахованите лица в българските застрахователни сдружения от групата на " Евроинс Иншурънс Груп " АД. В резултат на реализирания от КФН контрол не са установени проблеми с платежоспособността нито на самостоятелните сдружения от групата на " Евроинс Иншурънс Груп " АД, нито на групата като цяло.

Комисията за финансов контрол ще уведомява българската общност при приемане на спомагателна информация по този случай в Румъния ".

Във връзка с отнемането на лиценза на българският осигурител в Румъния имаше мигновена и остра реакция от страна на ръководителят на надзорния съвет на Еврохолд и ръководител на съвета на шефовете на " Евроинс Иншурънс Груп " Асен Христов. Пред медиите той съобщи, че отнемането на лиценза акт от нескончаем напън против сдружението на Евроинс в Румъния инспириран от вицепрезидента на ASF Кристиан Рошу и близки до него лица.

" Евроинс Румъния е един от най-големите застрахователи в страната. Тя към този момент 15 години оперира на румънския пазар. Тежките времена на локалния пазар настъпиха когато преди три години на него се появи румънският осигурител " Сити ", който дъмпингира цените и преди година и половина банкрутира, като тогава стана ясно, че е работил като финансова пирамида от която са изнесени над 450 млн. евро към Лондон и към Цюрих. През този интервал ние на няколко пъти увеличавахме капитала на сдружението си в Румъния като в него бяха импортирани спомагателни към 280 млн. евро. В това число влизат и парите на Европейската банка за възобновяване и развиване, която преди две години стана наш акционер преди две години и предходната година предприе дейности за увеличение на капитала си в нашето сдружение в Румъния.

До края на предходната година нямаше никакви проблеми, само че при започване на тази се обадиха от регулатора, че имало някакви проблеми с презастрахователните контракти на Евроинс в Румъния, които бяха подписани с компании като Хановер Ре, Мюних Ре, Алианц и така нататък На 2 февруари от ASF ни предоставиха отчет в който се оспорваха презастрахователните контракти на Евроинс Румъния и по-точно дали те биха били годни при положение на банкрут на компанията. За бележете, че към 30 юни 2022-а даже надзора не оспорва тези контракти, а към 30 септември към този момент има друго мнение, освен това то е формирано въз основата на неодитирани доклади. На нас ни бе даден седем дневен период да отговорим. Тогава аз дадох изявление по Българска национална телевизия и приканих за подпомагане от страна нашата страна. В това изявление дадох информация за събития в които компанията ни в Румъния е била притискана през последните три години от лицето Рошу, за което има основателни подозрения, че е обвързван с някогашните притежатели на " Сити ".

За да се реши поставения от ASF проблем с презастрахователните контракти и защото имахме съмнения, че задачата на Рошу и групата към него е да назначи админ на Евроинс в Румъния, сключихме презастрахователен контракт с ЕИГ Ре, с който заменихме старите презастрахователни контракти с Хановер Ре, Мюних Ре и Алианц.. Така ние прехвърлихме в България всички пасиви и по-голямата част от активите на Евроинс Румъния. ", описа Асен Христов.

Според него една от аргументите за въпросното прекачване е че част от активите на румънската Евроинс - към 100 млн. лв. са вложени в дялови фондове през Българска фондова борса

" Моето терзание бе, че един админ на Евроинс в Румъния сега в който бъде назначен да я ръководи може да предяви вземанията от тези фондове на БФМ. При оборот под 10 млн. лв. дневно БМФ мъчно би дала отговор на подобен напън и би довело да разпространяване на финансовия риск надалеч отвън фондовия пазар ", сподели Асен Христов.

Друг значим подробност в презастрахователният контракт е, че при прекратяването му има наказателна клауза, която е че всички активи в този случай остават в ЕИГ Ре като презастрахователят не се задължава след преустановяване на контракта с Евроинс Румъния да продължи да покрива нововъзникналите й отговорности по отношение на настъпили застрахователни събития.

" Всичко това бе направено с цел да се защитим от офанзивата и да защитим нашия пазар от следствията от нея ", изясни Христов. Той сподели, че в последния един месец са получили изключителна поддръжка от българката страна в лицето и на Министерството на финансите и на КФН и на президента.

" Българската страна направи всичко да ни отбрани ", сподели Асен Христов.

Той съобщи, че е сюрпризиран от решението на ASF за лишаване на лиценза на Евроинс Румъния и подозира, че всичко това цели да провокира скандал на пазара, който да прикрие последствията от банкрута на " Сити ".

" Гаранционния фонд на Румъния е съвсем празен. По информация досега не са покрити и една трета от исковете предявени по отношение на банкрута на " Сити ". На няколко пъти е юридически опит да се натисне страната да даде средства на фонда и допускам, че отнемането на лиценза на нашата компания ще е мотив този напън да бъде интензивен ", счита Христов

Председателят на Надзорния съвет на Еврохолд съобщи, че сега Евроинс Румъния е изцяло ликвидна и няма забавени заплащания.

" До момента са изплатени безусловно всички отговорности на компанията по вреди. Сутринта в компанията имаше налични 35 млн. леи които са към 7 млн. евро при нужда за заплащане дневно към 1.5 млн. евро. Отделно имахме вземания за близо 80 млн. леи от брокери ", съобщи Христов.

По отношение на обвиняванията, че против компанията има заведени над 100 хиляди правосъдни каузи по финансови искания ръководителят на надзорния съвет на " Еврохолд " сподели: " Това е по този начин. Но над 80% от тези каузи са от осем сервиза или вериги от сервизи за коли. Проблемът е че съгласно румънското законодателство сервизите са равностойни на застрахователите при установяване на цената на вредата. И вместо клиента да пристигна при застрахователя да дефинира вредата, той върви в сервиза и от там започнахме да получаваме фактури със ставки за сервизна услуга от 400 евро на час. Ние тези искания ги оспорваме в съда, тъй като считаме, че не са действителни ".

Христов съобщи, че ще апелира решението на ASF за лишаване на лиценза на Евроинс Румъния в съда, само че каквото и да се случи активите й към този момент са България. Той счита, че е невероятно те да бъдат върнати в Румъния. " Още повече, че с решението с за лишаване на лиценза, където румънския регулатор самичък е декларирал. Че ще упорства за преустановяване на презастрахователния контракт с ЕИГ, той самичък се е лишил от опцията да претендира за тези активи ", разясни Христов.

Що се отнася до българския бизнес на Еврохолд ръководителят на надзорния му съвет, изясни, че взетите ограничения няма да разрешат отрицателните резултати от отнемате на лиценза в Румъния да се повлияят на активността на групата в България както на застрахователния пазар, по този начин в региона на енергетиката.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР