Румънският държавен производител на газ Romgaz заяви, че планира да

...
Румънският държавен производител на газ Romgaz заяви, че планира да
Коментари Харесай

Румъния и Азербайджан с общ проект за втечнен газ в Черно море

Румънският държавен производител на газ Romgaz съобщи, че възнамерява да създаде план за полутечен природен газ в Черно море взаимно с азербайджанската държавна енергийна компания SOCAR.

Двете компании подписаха меморандум за съгласие и ще създадат изследване дали подобен план може да се осъществя. За задачата ще проучват финансовата, техническата и комерсиалната цена на плана за LNG. По проект газовият център ще включва терминал за полутечен природен газ, цех за регазификация и други уреди, нужни за превозване на газ от Каспийско море.

В изказване Romgaz споделя: " В сегашния енергиен подтекст самодейността на двете компании съставлява нова опция за обезпечаване на достъп до газови запаси от района на Каспийско море за румънския и районните пазари със доста позитивно влияние върху силата сигурността на страните от Централна и Югоизточна Европа. "
Реклама
Румънският министър председател Николае Чука разгласи, че страната също по този начин обмисля способи за приемане на газ от Каспийската зона посредством трансанадолския водопровод (TAP), който минава през Турция, България, Румъния и от Румъния до другите страни бенефициенти, в това число Молдова. " Ангажимент на нас и на Азербайджан е да можем да подкрепим Република Молдова с нужното количество газ ", добави Чука.

Това е поредна стъпка към цялостната газова самостоятелност на страната. За разлика от други страни в района Румъния разчита по-малко на съветския газ. Северната ни съседка създава малко под 90% от нужния газ на локално равнище посредством държавния производител Romgaz, петролната и газова група OMV Petrom и Black Sea Oil & Gas. Съоръженията за предпазване на природен газ в страната също са запълнени над целевия потенциал от 80%.

След началото на войната на Русия в Украйна Европейският съюз трябваше да откри различни източници на сила. Това е и повода съюзът да подпише меморандума за съгласие с Азербайджан през юли 2022 година Съгласно неговите условия страната ще удвои износа си на газ за Европа до 20 милиарда куб. метра за няколко години. Заместването на зависимостта на Европа от съветски газ с азерски газ обаче не получи единомислеща поддръжка в цяла Европа.
Свързани публикации Европейска комисия не взе дефинитивно решение за съответен таван на цените на газа 19 октомври 2022, 12:20 Хърватия се стреми да се трансформира в енергиен център на Източна Европа 19 октомври 2022, 08:37 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР