Румънските власти въвеждат нови ограничителни мерки за пътуващите от България,

...
Румънските власти въвеждат нови ограничителни мерки за пътуващите от България,
Коментари Харесай

Румъния въвежда нови мерки за влизащите от България без COVID сертификат

Румънските управляващи вкарват нови ограничаващи ограничения за пътуващите от България, считано от 00:00 ч. на 3 октомври 2021 година, неделя, откакто страната ни бе добавена в „ аления “ лист.
 
По информация на българското посолство в Букурещ пасажери, които не са имунизирани, не са преболедували COVID-19 и не разполагат с документ за негативен резултат от PCR тест, ще бъдат поставяни под карантина за период от 14 дни.
 
Българските жители няма да бъдат поставяни под карантина в случай че дават отговор на някои от следните условия:
 
-  да са имунизирани против SARS-CoV-2, като до влизането им в Румъния би трябвало да са минали минимум 10 дни от завършването на цялостната скица за имунизация. Поставянето на имунизацията и датата на завършването на цялостната скица на имунизация се потвърждава с дигитален Коронавирус документ на Европейски Съюз или с документ, публикуван от здравното звено, където е била сложена имунизацията. Той би трябвало да е на езика на съответната страна, както и да е преведен на британски език;
 
- да показват негативен RT-PCR тест за COVID-19, изработен до 72 ч. преди качване в транспортното средство (за пътуващите с публичен транспорт) или преди влизане в Румъния (за пътуващите със личен транспорт). Необходимо е отрицателният резултат от RT-PCR тест да се потвърди с дигитален Коронавирус документ на Европейски Съюз или с документ, публикуван на езика на съответната страна и преведен на британски език.
 
Обръщаме внимание, че при показан негативен резултат от PCR тест, жителите могат да обитават в Румъния най-много до 3 дни (72 часа). Тази ограничаваща мярка не важи за водачи, които транспортират артикули с МПС с потенциал над 2,4 тона, реализират превоз на пасажери с МПС с потенциал над 9 места (вкл. мястото на шофьора), както и в случай че пътуването е за осъществяване на професионални отговорности.
 
- през последните 180 дни са преболедували COVID-19, като към датата на влизане в Румъния да са минали минимум 14 дни от датата на потвърждаване на заразяването. Преболедуването на COVID-19 се потвърждава с дигитален Коронавирус документ на Европейски Съюз или с документ за позитивен резултат от RT-PCR тест за ковид от датата на потвърждаване на заразяването, публикуван на езика на съответната страна и преведен на британски език.

От карантина се освобождават и деца до 12-годишна възраст, без да е належащо да дават тест за COVID-19, както и директно преминаващи жители, само че при изискване че изоставен Румъния в границите на 24 часа от влизането им в страната.  Под карантина няма да бъдат поставяни и децата на възраст сред 12 и 16 години, които показват негативен RT-PCR тест за SARS-CoV-2, изработен до 72 часа преди качване в транспортното средство (за пътуващите с публичен транспорт) или преди  влизане в Румъния (за пътуващите със личен транспорт).
 
При потребност от подпомагане българските жители могат да се обръщат към: посолството на Република България в Букурещ на телефон: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59 и на мейл [email protected]
 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР