Румънска вкусотия с леко сладко-кисел завършек Не се страхувайте да

...
Румънска вкусотия с леко сладко-кисел завършек Не се страхувайте да
Коментари Харесай

Румънски Гомботи със сини сливи

Румънска вкусотия с леко сладко-кисел свършек Не се опасявайте да експериментирате, а наложително си пригответе тези гомботи, които при Йорданка са се получили съвършено!

Необходими Продукти

● картофи - 4 бр. огромни
● яйца - 1 бр.
● сол - 1 щипка
● брашно - 300 - 350 г
● олио - 40 мл.
● сини сливи - 8 бр.
● захар - 150 година
● канела - 1 ч.л. на прахуляк
● пудра захар - за овалване (или кристална)
● грис - 1 ч.ч.

Начин на подготвяне

Сварете картофите в подсолена вода и до момента в който са още горещи ги намачкайте с вилица или пасирайте, дружно с олиото.

Щом леко поизстинат, прибавете разрушеното със щипка сол яйце и разбъркайте до хомогенна примес.

На елементи прибавяйте брашното, пресявайки го и замествайки с пръсти приблизително меко тесто. В взаимозависимост от типа на картофите, които ползвате, може да ви е нужно малко повече или по-малко брашно.

Завийте тестото с транспарантно домакинско фолио и приберете за към 20 минути в ледник. През това време цепнете на две сливите и ги обезкостете. Срежете всяка половинка на още две елементи и посипете със захарта и канелата. Оставете да престоят по този начин към 30 минути.

Взимайте от картофеното тесто цялостна супена лъжица с връх и след това с ръка сплесквайте и в средата поставяйте късче захаросана синя слива. Затваряйте и оформяйте топче.

Готовите топчета пускайте във вряща на мощен огън, подсолена вода. Аз го върша на два пъти, с цел да не се слепват, само че в случай че разполагате с по-голям съд може и всички едновременно.

Когато топчетата изплуват на повърхността (това става относително бързо, по тази причина наблюдавайте), незабавно намалете огъня и оставете още 2 минути, след което извадете върху хартия, с цел да попие водата.

В нажежен тиган на междинна температура, сипете малко олио и запечете гриса (при неналичието на подобен, може да го заместите с галета). Когато замирише прелестно и леко промени цвета си, отстранете от огъня (добре е и да бъркате, с цел да не загаря и да се запече равномерно). Сипете в дълбока купа и изчакайте да се охлади, след което смесете със захарта и по избор още канела.

Овалвайте щедро всяко топче и подреждайте в чинийка, а остатъка от сместа посипете от горната страна.

Получават се мекички, чудни, доста вкусни гомботи, а сливите им придават леко сладко-кисел свършек. Тази рецепта е типична за този сезон в нашата съседка Румъния и всяко семейство я обича и подготвя.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР