Румъния ще удвои капацитета на основното си черноморско пристанище и

...
Румъния ще удвои капацитета на основното си черноморско пристанище и
Коментари Харесай

Румъния засилва експортния коридор на Украйна

Румъния ще удвои потенциала на главното си черноморско пристанище и корабните пътища по река Дунав в границите на два месеца, с цел да помогне на Украйна да транспортира своето, твърди министър председателят на страната.


Марсел Чолаку сподели пред Financial Times, че проектът му ще бъде изпълнен без значение от съветските офанзиви против украински пристанища от другата страна на река Дунав по границата с Румъния. „ Украйна ще има към 40 милиона тона зърно за експорт през 2023 година “, сподели Чолаку. „ За да (улесним) това, ние увеличихме потенциала както в пристанището на Констанца, по този начин и на маршрутите, водещи до пристанището на Констанца. Мобилизирахме се, доколкото можахме. ”

Обещанието на Румъния да ускори коридора за мореплаване по Дунав и разширението на инфраструктурата на пристанищата идва, откакто Русия се отхвърли от съглашение, позволяващо на украинското зърно да доближава до международните пазари през Черно море. Москва също заплаши търговски кораби, напускащи украинските пристанища, което докара до пренасочване на износа през Дунав. „ Научихме добре уроците си за Русия “, сподели Чолаку. „ Ние сме на нулева взаимозависимост от съветската сила или запаси. Нашата поддръжка за Украйна е безусловна “.

В първото си изявление за интернационалните медии, откогато стана министър председател през юни, Чолаку сподели, че Букурещ няма да бъде изплашен от Москва и изрази убеденост, че участието на страната му в НАТО ще възпре Русия от всевъзможни директни военни дейности. „ В този миг няма риск за сигурността на Румъния “, сподели той. Увеличеният потенциал на черноморското пристанище Констанца и други направления ще разреши на украинския експорт на зърно да се удвои до 4 милиона тона на месец, сподели той. „ В момента се вършат вложения в канала Сулина “, добави той, имайки поради главния дълбоководен корабен път на Румъния през делтата на река Дунав.

Въпреки многократните съветски офанзиви против зърнените силози на Украйна в пристанищата Измаил и Рени по поречието на река Дунав, той сподели, че има „ решения “ — да вземем за пример посредством разрешаване на корабите да минават през нощта от октомври и увеличение на товарния трафик до най-малко 14 кораба дневно. Удвояването на размера на баржите също „ значи, че Украйна няма да употребява толкоз доста хранилища за зърно “, сподели той.

Данни от корабната промишленост демонстрират, че проектът е изпълним. Румъния също по този начин ще отвори повече пътни гранични контролно-пропускателни пунктове и ще усъвършенства своята железопътна инфраструктура на гарите, граничещи с Украйна, с цел да форсира прехвърлянето на товари, добави Чолаку.

Румъния мълчи по отношение на военната помощ за Киев, само че Чолаку сподели, че нейните сътрудници знаят, че Букурещ дава доста повече от филантропична помощ и логистика. Страната също по този начин взе участие в подготовката на украински водачи да летят с възходящ флот от изтребители F-16, дарени от членовете на НАТО, и чака нужните документи, разрешаващи тяхното образование да стартира. „ Очаквам да подпиша протоколите (за пилотите) през идващите няколко дни, което е последното оставащо затруднение “, сподели той. „ Логистиката е налице, що се отнася до нас. “ Увеличените военни и инфраструктурни разноски, свързани с войната в Украйна, оказват въздействие върху бюджета на страната, сподели той.

Румънската централна банка предвижда, че бюджетният недостиг ще скочи до 7,5 на 100 от брутния вътрешен артикул тази година, надалеч над задачата от 4,4 на 100 и 6,2 на 100 през 2022 година

Чолаку ще се срещне с представители на Европейски Съюз в Брюксел, с цел да обсъдят ограничения за ограничение на финансирането празнота. Той сподели, че „ няма метод “ Европейски Съюз да понижи финансирането за Румъния, с цел да наложи повече строги икономии на Букурещ. „ Трябваше да реорганизираме бюджета, с цел да подпомогнем доставките за Украйна “, сподели Чолаку, добавяйки, че ще се опита да получи утвърждение от Европейски Съюз, с цел да регистрира обвързваните с войната разноски отвън изчисленията на недостига. „ Това бяха непредвидени разходи ... тъй че ще имаме потребност от изключение от фискалния кодекс “.

Войната на Русия в Украйна също изложи опасности за сигурността на Молдова, близкият съдружник на Румъния, чиято кандидатура за участие в Европейски Съюз Букурещ поддържа напълно, сподели Чолаку. „ Молдова е най-уязвимата страна в Европа.

Неговият маджарски сътрудник Виктор Орбан употребява ветото си в Европейски Съюз и НАТО, с цел да задържи разнообразни молби за участие, в опит да принуди Брюксел да освободи замразените фондове на Европейски Съюз, сподели Чолаку. „ (Унгарците) спекулират с това “, сподели той, добавяйки, че е неправилно да се политизират сходни стратегически въпроси. „ Има война сред един деспот и свободния свят ... такава, която Европа не може да си разреши да загуби. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР