Румъния премества противовъздушната отбрана по-близо до дунавските си села от

...
Румъния премества противовъздушната отбрана по-близо до дунавските си села от
Коментари Харесай

ЗАПЛАХА: Румъния укрепва отбраната, за да попречи войната в Украйна да премине прага на НАТО

Румъния реалокира противовъздушната защита по-близо до дунавските си села от другата страна на реката от Украйна, където съветски дронове нападнаха зърнени уреди, и прибавя повече военни наблюдателни постове и патрули в региона, споделиха двама високопоставени източници от защитата на страната.

Мерките, дружно с разполагането на четири спомагателни американски изтребителя F-16 и разширената неразрешена за полети зона, са знак за възходяща угриженост в Румъния и по-широкия съюз на НАТО, че войната в Украйна може да се трансферира на нейна територия.

През ноември предходната година ракета удари южна Полша, убивайки двама души и предизвикайки къс боязън от сигурността, макар че по-късно беше открито, че украинската противовъздушна защита е отговорна. Сега Румъния е в центъра на вниманието.

Скоро откакто се отдръпна от договорката за зърно в Черно море на 17 юли, Москва стартира да се насочва към украинските пристанища и хранилища по поречието на Дунав, в явен опит да задуши основния различен маршрут за украинския селскостопански експорт. Сред задачите бяха украинските пристанища Измаил и Рени, които се намират от другата страна на Дунава от румънска земя.

Изолирани произшествия с елементи от дронове, падащи в Румъния, акцентират риска от неразбирателство или още по-лошо сред Русия и НАТО, което кара румънските въоръжени сили да усилят сигурността в региона, с цел да защитят цивилните, настояват осведомените източници, поискали анонимност.

Армията е построила две бомбоубежища в дребното селце Плауру, единствено на няколкостотин метра от Измаил, а на жителите в по-широкия регион се изпращат сигнали на мобилни телефони, когато бъдат открити съветски дронове, които се насочват към тях.

В изказване предишния петък румънското министерство на защитата сподели, че към 100 американски бойци и четири проектирани от Съединени американски щати изтребители F-16 Fighting Falcon са пристигнали във военната въздушна база Борча на към 150 км южно от Измаил.

От средата на септември министерството също по този начин разшири неразрешената за полети зона по продължение на сектор от границата с Украйна до до 30 км (20 мили) навътре в Румъния и до височина от 4000 метра като възпиращо средство против съветски дронове, навлизащи във въздушното пространство на Румъния за постигане на противников цели.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР