Румъния осъди остро днес новите руски атаки срещу инфраструктурата на

...
Румъния осъди остро днес новите руски атаки срещу инфраструктурата на
Коментари Харесай

Румъния остро осъди новите руски атаки по Дунава

Румъния осъди остро през днешния ден новите съветски офанзиви против инфраструктурата на украинско дунавско пристанище, което е от решаващо значение за доставката на украинско зърно, заяви Франс прес.

При съветските набези с дрон тази нощ е било изумено украинското пристанище Рени на река Дунав, сподели през днешния ден началникът на украинското президентство Андрий Eрмак, представен от Ройтерс.

Украйна заяви по-рано през днешния ден за съветски удари по едно от пристанищата си на Дунав, само че не посочи кое от тях е било атакувано. Страната разполага с две огромни дунавски пристанища - Рени и Измаил, които са от основно значение за износа на украинско зърно и са в непосредствена непосредственост до Румъния, която е членка на НАТО. И двете пристанища са били обект на набези и преди.

„ Категорично съдя повтарящите се съветски офанзиви против почтени хора и цивилна инфраструктура, в това число против силози за зърно в украинските пристанища Рени и Измаил “, написа в обществената мрежа Екс (бившата Туитър) румънският външен министър Луминица Одобеску.

„ Чрез тези груби нарушавания на интернационалното право Русия продължава да заплашва продоволствената сигурност и навигацията в Черно море, “ добави тя.

Около една четвърт от износа на зърно от Украйна минаваше през украинските пристанища по Дунав, преди Русия да се отдръпна от договорката за безвреден експорт на украинско зърно през Черно море, съобщи Българска телеграфна агенция. След това те станаха главен първоначален пункт. Зърното се придвижва с баржи до румънското пристанище Констанца, а оттова се преразпределя по други дестинации.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР