Румъния и България са повече от готови за присъединяване към

...
Румъния и България са повече от готови за присъединяване към
Коментари Харесай

ЕК: Румъния и България са повече от готови за присъединяване към Шенген

Румъния и България са " повече от подготвени " за присъединение към Шенген. Това са заключенията на проучвателната задача в двете страни, проведена от Европейската комисия, в която участваха и специалисти от комисията и от страни членки на Европейски Съюз. Говорител на Европейската комисия сподели през днешния ден, че в този момент чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз ще придвижи въпроса напред.

Позицията на Европейска комисия от 2011 година е, че двете страни са изпълнили всички условия, с цел да станат част от шенгенското пространство. Екологичен потенциал също прикани в свои резолюции приемането на страната ни да стане допустимо най-бързо.

Решението обаче би трябвало да бъде взето с единогласие от страните членки, а Нидерландия към този момент е срещу приемането на България и Румъния в Шенген. Нидерландският парламент изиска предходната седмица от премиера Марк Рюте да не поддържа сходно стъпка на европейско равнище. Въпросът за присъединението на България, Румъния и Хърватия към Шенген се чака да бъде прегледан при започване на декември, когато е последният съвет по правораздаване и вътрешни работи в границите на чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз.

" От 2011 година Европейската комисия интензивно се застъпва за завършването на шенгенското пространство и Европейската комисия счита, че Румъния, България и Хърватия са изпълнили всички нужни условия за присъединение. Имаше доброволна проучвателна задача в Румъния и България, която беше проведена и координирана от Европейската комисия с специалисти от комисията, само че също и от държавите-членки. Тази задача удостовери, че Румъния и България са “повече от подготвени ” за присъединение към Шенген. Преобладаващите резултати са позитивни и не беше установен нито един проблем, който би могъл да оправдае по-нататъшно закъснение. Всички държави-членки признаха големия прогрес на България и Румъния в прецизното използването на шенгенските правила. Сега чешкото председателство ще придвижи бързо въпроса напред ", сподели Анита Хайдер - представител на Европейска комисия.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР