Румъния и България като крайбрежни държави на Черно море ще

...
Румъния и България като крайбрежни държави на Черно море ще
Коментари Харесай

Ефектът след бедствието в „Нова Каховка” – България и Румъния ще усетят последиците

Румъния и България като крайбрежни страни на Черно море ще усетят последствията от взривяването на стената на язовир “Нова Каховка ”, предвижда специалистът по водите Франк Галан в изявление за австрийския вестник „ Дер Щандарт “, представен в.

Той дефинира гърмежа на „ Нова Каховка ” като злополука с големи филантропични, екологични и стопански последствия.

Експертът предизвестява, че във водата плуват мини. Освен това морските екосистеми ще бъдат съществено наранени от злополуката, споделя Галан. Това се отнася най-много за региона към Крим, което визира и руснаците, само че и цяло Черно море, декларира експертът пред австрийското издание.

Скъсването на язовирната стена съгласно него е сериозна ескалация на войната в Украйна. „ Ако някой сътвори филантропична и екологична злополука от сходен мащаб, на какво още е кадърен? Да нападна атомна електроцентрала ли? “, пита Галан.

Вече има самостоятелни доказателства, че става дума за гърмеж

Норсар, норвежка група, която следи сеизмичните интензивности в Европа, заяви, че детонацията е станала в 2:54 ч. украинско време на 6 юни. Това е първото без значение доказателство, че язовирната стена е била взривена, а не е рухнала в следствие от вътрешно напрежение и неприятно ръководство, разяснява американската публично радио NPR.

„ Войната се връща в Европа, а с нея и жестокостта на Втората международна война “, споделя Франк Галан.

„ От предходната есен знаем, че Русия се цели в елекроцентрали и електропреносната мрежа, както и в станции за питейна вода. Това са умишлени военни дейности против цивилното население, намиращи се в цялостно несъгласие с Женевските конвенции от 1949 година и спомагателните протоколи към тях от 1977 година. “

Пред „ Дер Щандард “ той акцентира, че член 15 от Конвенцията категорично не разрешава сходни офанзиви против язовири и атомни електроцентрали.

Този случай не наподобява на никой различен от историята

Френският експерт изброява и други исторически моменти, при които са били поразявани значими водни обекти във военно време. В началото на Първата международна война съдружниците се пробвали да спрат немските войски в Белгия и употребявали два шлюза, с цел да провокират голямо наводняване. Но в тази ситуация те наводняват личните си земи, с цел да спрат съперника. Ако се потвърди, че Русия стои зад гърмежа в „ Нова Каховка “, значи тя съзнателно е провокирала сходна злополука в друга страна.

През 1943 година английските военни унищожават със специфични бомби два немски язовира на реките Мьоне и Едер. Това нанася големи провали и няколко хиляди души умират. По-късно Чърчил споделя, че тази заповед била една от най-трудните, които му се е налагало да издаде по време на войната. Но Галан припомня, че задачата тогава е била да бъдат спрени нацистите.

Френският специалист показва убеденост, че интернационално следствие ще откри дали руснаците стоят зад гърмежа.

„ Ако са били те, кой е дал заповедта и кой я е извършил? И още - дали са взели участие наемниците на Вагнер, генералният щаб, Кремъл? Тази спекулация ми припомня за рухването на самолета MH17. Съдебният развой обясни кой е виновен и стана ясно, че това са съветските сепаратисти в Донбас “, напомня Галан.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР