Румъния и България изпълняват критериите за присъединяване към Шенген. Притеснен

...
Румъния и България изпълняват критериите за присъединяване към Шенген. Притеснен
Коментари Харесай

Австрийският президент: България и Румъния отговарят на критериите за Шенген

" Румъния и България извършват критериите за присъединение към Шенген. Притеснен съм за репутацията на Австрия пред европейските ни сътрудници ", е декларирал австрийският президент Александър ван дер Белен в диалог с непрекъснатия представител на Европейски Съюз в Австрия Мартин Зелмайер. За диалога оповестява австрийският " Клайне Цайтунг ".
Прочетете още
" Разбира се, би трябвало да знаем кой влиза в Европейски Съюз и Австрия, кой търси леговище. И, несъмнено, Европейски Съюз би трябвало да управлява външните си граници ", е споделил Ван дер Белен. Но София и Букурещ съгласно него дават отговор на критериите.

" Когато одобрени австрийски компании, които сполучливо оперират в Румъния, споделят, че са разтревожени от настоящата австрийска политика, тези гласове би трябвало да бъдат взети насериозно. Става въпрос за действителни поръчки, действителен оборот и действителни работни места. Както в Румъния, по този начин и тук - в Австрия. В тази връзка се надявам, че скоро ще се откри решение, което да спомогне за усмиряване на ситуацията ", счита австрийският президент.

Според него блокирането на участието в Шенген дава и неприятен сигнал към болногледачите от двете страни. " Когато споделяме на тези хора: " Не сте добре пристигнали ", това ще докара до развиване, което ще има негативни последствия за хората, нуждаещи се от грижи в Австрия, и техните фамилии. "

Зелмайер от своя страна споделя, че присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство " ще увеличи в допълнение сигурността, защото тогава външната граница на тези страни ще се преглежда като обща граница на Европейски Съюз ".

Зелмайер напомня, че цифровата система за пътувания в Европейски Съюз и разрешаването им ETIAS ще влезе в действие от май 2023 година " Всеки, който желае да влезе в Европейски Съюз без виза, ще би трябвало авансово да попълни формуляр - сходно на практиката в Съединени американски щати ".

Преди началото на съвещанието на Европейския съвет в Брюксел през вчерашния ден президентът Радев, който наскоро одобри Александър ван дер Белен в София, разгласи, че " България получава все по-голяма поддръжка за участието си в Шенген. Ако изпълняваме всички значими стъпки, октомври ще можем да се присъединим ".

" Водят се диалози с нидерландския министър председател Марк Рюте, австрийският канцлер Нехамер, с Европейска комисия и със Съвета ", добави Румен Радев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР