Румъния е нещо много повече от страната на Граф Дракула.

...
Румъния е нещо много повече от страната на Граф Дракула.
Коментари Харесай

Най-щастливото гробище на света

Румъния е нещо доста повече от страната на Граф Дракула. Тук откриваме научно-фантастични паркове в подземни солни мини, изтънчен водопад, падащ върху невероятен зелен мъх, както и пътища с трагично остри и рискови завои (като да вземем за пример трансфъгърашкото шосе), които могат безусловно да изправят косите ви.

Тук откриваме и така наречен Весело гробище ( Cimitirul Vesel ).

Това е едно в действителност неповторимо място. Сгушено в дребното селце Сапънца, гробището е изпъстрено с надгробни плочи, които са същинско произведение на изкуството. Те са направени от дъбово дърво, а на всяка една от тях е изобразен покойникът.  В облика са преплетени елементи от живота му - специалност, обичано занятие, привички. Друга специфичност на тези надгробни плочи е, че съдържат епитаф, който разкрива както положителните черти от характера на умрелия, така и неговите дефекти. Ако приживе покойникът е обичал да пийва повече, да върви по дами и така нататък това наложително ще е отразено в епитафа. Явно този черен хумор не смущава жителите на Сапънца, тъй като от близо 100 години Веселото гробище на Сапънца има сходни плочи.

Например:

Покойният беше върл алкохолик и досадник. Постоянно досаждаше на съседите, до момента в който не го блъсна кола за наслада на цялото село.

Или...

Под този тежък кръст,
лежи бедната ми тъща…

Моля ви, не я будете,
защото ще се върне у дома
и отново ще ме подлага на критика.
Но аз ще се държа добре
и тя няма да се върне от гроба.
Стой си там, моя скъпа тъще!

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР