Румъния е изпълнила показателите, залегнали в Механизма за сътрудничество и

...
Румъния е изпълнила показателите, залегнали в Механизма за сътрудничество и
Коментари Харесай

Румъния вече не е под наблюдение от ЕК

Румъния е изпълнила индикаторите, залегнали в Механизма за съдействие и инспекция.  Това излиза наяве от последния отчет на Европейската комисия по отношение на стъпките, подхванати от северната ни съседка за осъществяване на уговорките ѝ във връзка с правосъдната промяна и битката с корупцията в границите на МСП.

В него се прави обзор на постигнатия прогрес по оставащите рекомендации и осъществяването на индикаторите по механизма след отчета по МСП от юни 2021 година

Според Комисията н апредъкът на Румъния е задоволителен за осъществяването на уговорките по МСП, поети все още на присъединението ѝ към Европейски Съюз, и че процесът по покриването на всички индикатори може да бъде сполучливо завършен.
 Европейска комисия продължава отчасти наблюдението на България Обновена
Европейска комисия продължава отчасти наблюдението на България

Временно прекъснати са 3 ограничения, само че медийната среда се утежнява, регистрират от Европейска комисия

Отсега-нататък Европейска комисия към този момент няма да следи или да рапортува за Румъния в границите на МСП. Уточнява се обаче, че мониторингът ще продължи в границите на годишния цикъл в региона на върховенството на закона. Докладването ще бъде консолидирано в годишния отчет на Комисията по отношение на върховенството на закона, какъвто е казусът за всички страни членки.

Механизмът за съдействие и инспекция беше основан при присъединението на България и Румъния към Европейски Съюз през 2007 година за наблюдаване на напредъка в региона на правосъдната промяна, корупцията и проведената престъпност.

В отчета от октомври 2019 година се стигна до заключението, че България е изпълнила приемливо останалите рекомендации по МСП , че е постигнала задоволителен прогрес в осъществяването на уговорките си все още на присъединението си към Европейски Съюз и че процесът по покриването на всички индикатори може да бъде сполучливо завършен.

Оттогава или докладване по МСП и се следи в границите на годишния цикъл на върховенството на закона, и по-конкретно в годишния отчет на Комисията по отношение на върховенството на закона.
 Механизмът за наблюдаване над България не бил изнемощял
Механизмът за наблюдаване над България не бил изнемощял

Това твърди евродепутатът Елена Йончева, базирайки се на отговор на Вера Йоурова
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР