Румънецът Йонел Туцак създаде импровизиран Музей на Библията. В него

...
Румънецът Йонел Туцак създаде импровизиран Музей на Библията. В него
Коментари Харесай

Румънец създаде Музей на Библията

Румънецът Йонел Туцак сътвори спонтанен Музей на Библията. В него той е изложил 1100 екземпляра на Светото писание на разнообразни езици и от разнообразни столетия. Събирал ги е 20 години, а през днешния ден обикаля родината, с цел да ги демонстрира на вярващите. Над 400 000 души към този момент са посетили изложбите му, а мъжът мечтае музеят да стане непрекъснат със седалище в Тимишоара. 

Йонел Туцак е баптистки свещеник. Днес той е на 56 години, само че споделя, че обикнал Святото слово още като дете. Женен е, с две деца - Мириам и Богдан . Завършил е теология, публицистика, социология и мениджмънт. През годините е заемал разнообразни позиции в Баптисткия съюз на Румъния. От 1994 до 2013 година е основен редактор на християнското списание “Grace ”. Между 2000 и 2008 година е ръководител на Комисията за външни връзки в Общинския съвет на Тимиш. Днес е мощно зает със обществените планове в окръга и е дипломат за правата на децата. 

“2023 е доста значима за Тимишоара , защото тя е европейска столица на културата. Това е годината, в която ние, хората от Тимишоара, имаме привилегията да разпространяваме в Европа нашите румънски полезности, нашите християнски полезности. С изложбата, която проведох, желаех да обърна внимание на всички, че основата на европейската цивилизация е Светото писание “, споделя Йонел Туцак.

Той стартира и концепцията за преписването на ръка на най-голямата Библия в Румъния.

Тя ще е с размери 90×60 сантиметра, а първият древен стих от общо 31 000 към този момент беше преписан от Йоан Сележан, митрополит на Банат.

„ Това е първата Библия в Румъния, която ще бъде преписана от елементарните хора , в това време ще бъде и най-голямата в нашата страна. Ще бъде приключена до края на годината. Чрез този план желаех да припомня на хората от Тимишоара, а и на румънците, че Библията не би трябвало да бъде музеен експонат ”, изяснява пасторът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР