Рубриката на Дневник Предозиране започна преди години със събиране на

...
Рубриката на Дневник Предозиране започна преди години със събиране на
Коментари Харесай

Предозиране: Митрополит Николай заклейми училите на Запад млади българи

Рубриката на " Дневник " " Предозиране " стартира преди години със събиране на парадоксите на посланията в хода на предизборната акция през 2014 година, само че българската политика, медийна среда и публичният живот не престават непрестанно да подава нови сюжети.

В словото си по случай празника на Съединението през вчерашния ден пловдивският митрополит Николай жигосах тези от училите на Запад млади българи, които са " попили западните полезности ".

Словото на духовния лидер е оповестено

Митрополит Николай схваща западните полезности като " пренебрежение към родното, пренебрежение към родителите, краен индивидуализъм, материализъм, нарцисизъм ". Впечатлението му е, че връщащи се в България образовани младежи " на всичкото от горната страна " демонстрират подготвеност " да постановат наученото принудително с методите на инквизицията ".

Според него част от получилите образованието в чужбина млади българи " приказват за политика, само че на процедура се държат като религиозни фанатици, изповядващи някаква " вяра на омразата ", трансформирайки се в " принадлежности на злото ". Изказва съмнението, че " има възрастни, които ги насъскват и се възползват от неопитността им ".

" Тормозенето, унижаването, малтретирането и унищожаването на хора поради убежденията им, или тъй като ги считаме за по-низши от нас, или просто тъй като не ни харесват, са средновековни практики, въведени на Запад, които ние в Светата Православна Църква считаме за разколнически и изрично отхвърляме и осъждаме. Ако там най-важната полезност е да упражняваш превъзходство, а методът за реализиране на превъзходство е " разделяй и владей ", посредством сеене на ненавист, то за нас най-важна полезност е любовта, а методът за изглаждане на несъгласията се споделя разговор и съборност ", разказва митрополитът визията си за разликите сред католици и православни.

Свещенослужителят прави и къса характерност на действието на българското общество, в което по-думите му от две години насам омразата добива персонифицирани черти, а съответни групи хора биват призовавани да ненавиждат съответни други групи хора. Без да показва съответно кой насочва тези апели, митрополитът добавя, че се разпространява младите да ненавиждат старите, хората от центъра да ненавиждат хората от покрайнините, слушащите един тип музика наложително да ненавиждат слушащите различен тип музика, работещите в областта на високите технологии да се отнасят с неуважение и даже с пренебрежение към елементарните служащи.

Духовникът отбелязва и омразата на политическа основа, която, по думите му, към този момент граничи с нервност. Той обобщава, че " започнахме да чуваме апели за елиминиране и надали не физическо очистване на съответни персони, назовавани поименно ", което прибирало обществото във времената на испанската инквизиция. " Искам доста добре да запомните, че инквизицията като институция е откритие на западната черква ", упорства митрополитът пред вярващите.

Накрая в словото си той отбелязва делото на Гаврил Кръстевич, " съставил и е поднесъл на султана за автограф фермана за основаване на Българската Екзархия ". Добавя, че " Гавраил Кръстевич е приключил право в Париж, което демонстрира, че западното обучение не е наложително неприятно нещо ", само че за разлика от " някои от днешните наши ученици на западните университети (...) е бил ваксиниран против един от главните уроци на западното обучение, а точно, че всичко може да е обект на договорка и че всичко се продава ".
Описва признанието към Кръстевич като един от дребните случаи, в които се уважава " не на демократичен бунтовник, а на закостенял строител ".

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР