РСМ нарушава основни принципи на ЕС, се казва в позицията

...
РСМ нарушава основни принципи на ЕС, се казва в позицията
Коментари Харесай

Остра реакция от МВнР след заличаването на българския клуб в Битоля


РСМ нарушава съществени правила на Европейски Съюз, се споделя в позицията на Външно министерство

Остра реакция от българските управляващи след заличаването на българския клуб в Битоля. По думите на зам.-министъра на външните работи Костадин Коджабашев дейностите на македонските управляващи са тенденциозни и лимитират правата на българите в западната ни съседка.

Ето и цялата позиция на Министерство на външните работи:

„ Силно сме обезпокоени от поредните дейности на Северна Македония за ограничение на правата на сдружаване и на свободно изложение на българската общественост в тази страна.

Институциите в Скопие не показаха каквито и да е действителни причини за оспорването на регистрацията на българските сдружения. Те са взели своето решение само посредством безпринципно, едностранно и преднамерено слагане на имената на сдруженията в килнат исторически и идеологически подтекст. Обстоятелството, че убежденията на българите в Северна Македония не са съвместими с актуалната публична идеологическа теория в тази страна не значи, че тези убеждения са несъвместими с демократичните правила и правния ред.

Оценките и квалификациите за Иван Михайлов в Северна Македония не почиват на обемния корпус на исторически свидетелства за тази персона и са ориентирани към опазване на монопола на една преднамерена и ревизионистка интерпретация на общата ни история. Особено неоснователни са обвиняванията в антисемитизъм. Самият Иван Михайлов, неговото обграждане и ръководената от него Вътрешна македонска революционна организация са имали поредно почтително и доброжелателно отношение към еврейската общественост. Не инцидентно един от най-близките му съратници Владимир Куртев, член на последния състав на Централния комитет на Вътрешна македонска революционна организация, е провъзгласен за Праведник на света от страната Израел.

Северна Македония, която пази едно пояснение на историята посредством забрани на изразяването на разнообразни отзиви, даже тези отзиви да са сериозни към наложения формален разказ, явно нарушава основополагащите правила на Европейския съюз по правата на свободно изложение и на свободно сдружаване. Тези правила са предпазени от член 10 и 11 на Европейската спогодба за правата на индивида и Скопие е длъжно да ги ползва напълно, без значение дали са допустими за управляващите или за част от локалната общност.

Това държание опонира на договореностите, които с доста труд бяха реализирани предходната година.

Припомняме, че на 17 юли 2022 година Северна Македония пое явен ангажимент да предприеме  нужните дейности, с цел да обезпечи на българската общественост ефикасен достъп до равни права, отбрана от дискриминация и запазване на нейното културно завещание и еднаквост. Внимателно следим имплементацията на тези договорености в подтекста на европейската интеграция на тази страна-кандидат.

Също по този начин припомняме, че България към момента чака информация и дейно правораздаване за причинителите на множеството набези против сдруженията на българите в Северна Македония, изключително за стрелбата против клуба в Охрид. Бавното правосъдие мощно контрастира със скоростта, с която беше признат закон и бяха закрити българските сдружения. Това демонстрира успеваемост на управляващите в Скопие в посока на ограничение на правата на индивида, само че не и на тяхната отбрана.

В тази връзка бих желал да Ви осведомявам, че най-сетне получихме публична информация от Скопие по отношение на осъществения преди съвсем една година палеж на постройката на културния клуб „ Иван Михайлов “ в Битоля. От нея с изненада научихме, че вместо причинителят на това закононарушение да бъде преследван с цялата суровост на закона, за предварителна защита на сходни похищения в бъдеще, прокуратурата е сключила договорка с обвинения, с цел да получи допустимо най-малкото наказване. Считаме, че точно този метод окуражи и последвалите набези против други българи и български организации в Северна Македония.

Също по този начин бяхме осведомени, че прокуратурата в прилежащата страна към момента търси причинителите на закононарушението против Културно-информационния център на Република България в Скопие. За сметка на това, тя към този момент е определила, че претекстът на закононарушението има битов темперамент. Естествено поздравяваме професионализма на прокуратурата в Скопие, която без да открива кой е причинител на обещано закононарушение е в положение с безспорна увереност да дефинира неговите претекстове.

Ще си позволим обаче да напомним, че до колкото сме осведомени, това е първото посягане против посланичество на непозната страна в Северна Македония въобще. Подобен тип съществени закононарушения би трябвало да се проверяват с изключително внимание към посланието, което целият развой на правосъдие изпраща до обществото, с цел да се обезпечи предварителна защита на тяхното възпроизвеждане.

Нашите опасения са, че институциите в Скопие, вместо да се стремят да предотвратяват нови закононарушения против локалните българи и представителства на българската страна, губят сила и време в опити да показват, че проблем в действителност не съществува. Този метод е контрапродуктивен за аспирациите на Скопие за допустима най-бърза европейска интеграция. “

Припомняме, че управляващите в Северна Македония публично заличиха българския клуб „ Иван Михайлов “ в Битоля от централния държавен указател. Решението е последица от признатите предходната година от Народното събрание на Скопие промени в Закона за сдруженията и фондациите. Които дадоха 3 месеца на българските клубове в Битоля и в Охрид да сменят имената си. Те обаче изрично отхвърлиха, а преди дни България втвърди тона, като дефинира тези дейности като опит на македонските управляващи да „ репресират българските организации ”. Пред NOVA ръководителят на българския клуб разгласи, че ще апелира решението в Страсбург.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР