РСМ е ценен съюзник в НАТО. Скопие допринася за сигурността

...
РСМ е ценен съюзник в НАТО. Скопие допринася за сигурността
Коментари Харесай

Столтенберг: РСМ е ценен съюзник в НАТО

„ РСМ е скъп съдружник в НАТО. Скопие способства за сигурността и стабилността в Западните Балкани ", това съобщи основният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на конференция с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски.

„ Продължаваме мощната поддръжка за Украйна. Стабилността в района е изключителна значима и евроинтеграцията е цел. Приоритет е да влезем в Европейски Съюз до 2030 година ", сподели Ковачевски.

" Просперитетът на нашите жители не би трябвало да бъде поставян на карта от деструктивни политически партии. Нашите жители заслужават да бъдат дружно с най-силните и богати страни. (...)РСМ взе участие дейно в във всички институции на НАТО. Благодаря персонално на основният секретар на НАТО Йенс Столтенберг за неговата мощна поддръжка за интеграцията на РСМ и Западните Балкани. " - добави той.

Столтенберг похвали РСМ за напредъка в НАТО и подчертава значимостта на страната в района.

„ РСМ е скъп съдружник в НАТО. Скопие способства за сигурността и стабилността в Западните Балкани. Страната взе участие в КФОР, стреми се към 2 % разноски за защита и изрично е жигосала съветската експанзия в Украйна. НАТО може да разчита на Северна Македония и Северна Македония може да разчита на НАТО. “ - съобщи Столтенберг.

Главният секретар обърна внимание на проблемите в Западните Балкани, по-конкретно за Босна и Херцеговина и Косово.

" Западните Балкани са значими за НАТО и има аргументи за безпокойствие. В БиХ приканвам политическите водачи да се въздържат от сепаратистка изразителност и да се концентрират върху спокойно общуване. В Косово имаше епизоди на принуждение, като неприемливата офанзива против миротворци на НАТО, всички отговорни би трябвало да бъдат държани виновни. Белград и Прищина би трябвало да вземат участие в разговора с Европейски Съюз, това единственият късмет за прогрес. " - продължи Столтенберг.

" Също по този начин виждаме властнически режими да заплашват свободата ни. Това се случва и тук на Балканите. Разпространяват дезинформация, разделяне и подкопават на народна власт. Отговорът ни би трябвало да бъде още по-силна работа с НАТО. "

Двамата разясниха и предизвестието на президента на Украйна Володимир Зеленски за допустима съветска офанзива на Балканите.

„ Ние следим какво прави Русия и сме обединени. Готови сме да действаме бързо да защитим всеки съдружник от НАТО. Но за в този момент не виждаме военна опасност от Русия към съдружник. " - съобщи Столтенберг.

„ Ние и останалите членки на НАТО се борим против въздействието на Русия на Балканите “, добави Ковачевски.

„ Всяка страна сама избира пътя си. Една от основните аргументи за офанзивата на Путин беше тъкмо това. Да няма повече НАТО на изток. Сега той получава тъкмо противоположното с новите членки Швеция и Финландия. Това е грандиозна стратегическа загуба на Путин. " - уточни водачът генералният секретар на НАТО. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР