Ровърът Curiosity събира информация за Марс от 2012 г., но

...
Ровърът Curiosity събира информация за Марс от 2012 г., но
Коментари Харесай

Толкова далече, толкова от близо: фантастични кадри от ровъра на Марс

Ровърът Curiosity събира информация за Марс от 2012 година, само че даже в този момент не стопира да ни изненадва с атрактивни фотоси от околната среда. Най-новите фотоси могат умерено да бъдат от някой народен парк в Съединени американски щати. Приликата със скалите да кажем на Гранд Каньон е фрапираща.

На 8 септември, малко преди началото на нова сесия по събиране на каменист материал, ровърът взе на фокус върховете Мъри на Марс. Те се издигат над ерозиралите останки от песъчливи скали. Тънките пластове, от които са построени скалите, се виждат добре.

SPACE-US-NASA-MARS-CURIOSITY: Върховете Мъри – ясно се виждат пластовете, от които е построена скалата

От към месец Curiosity се държи покрай върховете Мъри, след това ще приближи до връх на име Маунт Шарп, в чиято непосредственост ровърът беше партерен преди 4 години. Маунт Шарп е с височина от към 5 км и се намира по средата на кратера Гейл, който е с диаметър 150 км.

През април 2015 година Curiosity откри доказателства, че даже в този момент има течаща вода на Червената планета. Заради нея на повърхността на Марс, по тъкмо в горните 5 см от нея, вечер се образува самобитна солена луга, която заран се изпарява още веднъж. Според учените, наличната вода е прекомерно малко за съществуването на живот и температурите са прекомерно ниски.

SPACE-US-NASA-MARS-CURIOSITY

Потвърждение за съществуването на течаща вода на Марс пристигна през септември 2015 година от галактическата сонда „ Mars Reconnaissance Orbiter “, която кръжи в орбита на планетата от 2006 година Наличието на течаща вода се възприема от учените като най-важната причина за възникването на живот. Затова и доказателството е толкоз значимо.

Засега обаче не са открити никакви индикации за съществуването на живот на Марс. Още фотоси от Curiosity можете да видите тук.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР