Роувърът Кюриосити откри още едни запаси от органични съединения на

...
Роувърът Кюриосити откри още едни запаси от органични съединения на
Коментари Харесай

Кюриосити откри още едни запаси от органични съединения на Марс

Роувърът " Кюриосити " откри още едни ресурси от органични съединения на Марс, до момента в който изследваше проби от грунта, събрани в региона дюни на Багнолд. Това съобщи Nature Astronomy, представена от Българска телеграфна агенция. Аминокиселини не са открити, само че има производни на бензол, амоняк, феноли, фосфорна киселина и неуточнени съединения, пишат откривателите.

Първите органични отлагания на Марс бяха открити от " Кюриосити " преди към три години в района, наименуван Мохаве, който е в центъра на кратера Гейл. Химическата лаборатория на роувъра откри следи от производни на бензол в локални скални проби, както и органични серни съединения и огромен брой елементарни и ароматни въглеводороди.

Група от научния екип на " Кюриосити ", управителен от Пол Махафи, откри други огромни ресурси от органична материя на Марс, изследвайки проби, събрани от марсохода напролет на 2017 година, до момента в който се е придвижвал през дюните Багнолд. Този регион на кратера Гейл провокира интереса на учените, тъй като роувърът откри там отлагания от скали, формирани в горещи извори, във водите на които евентуално може да съществува живот. Поради тази причина " Кюриосити " събра проби от няколко места в региона и ги сложи в специфичен бранш за предпазване в лабораторията си за по-нататъшно проучване.

Преди химическият разбор на марсианските скали е осъществяван посредством нагряване до свръхвисоки температури и проучване на състава на отделяните газове благодарение на хроматограф. Това дава опция да бъдат открити релативно елементарни органични съединения в пробите, само че не и да бъдат изолирани комплицирани съединения, които се разлагат при нагряване. За да бъде решен този проблем, на марсохода са конфигурирани принадлежности, с които пробите от натрошени скали се промиват с разтворител. Той разтваря комплицирана органична материя и разрешава да се разкрие нейното наличие благодарение на хроматограф.

Откриването на ресурси от комплицирани органични субстанции в два разнообразни района на кратера Гейл едновременно е значимо доказателство, че предходната находка на роувъра не е била случай или неточност, породена от приключване на разтворител. Учените се надяват да намерят следи от аминокиселини и други пълноценни марсиански " градивни детайли на живота ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР