Ротация на парламентарния шеф е възможна, само при джентълменско споразумение

...
Ротация на парламентарния шеф е възможна, само при джентълменско споразумение
Коментари Харесай

Проф. Киров: Ротация на парламентарния шеф е възможна, само при джентълменско споразумение без игрички

" Ротация на парламентарния началник е допустима, единствено при джентълменско съглашение без игрички. Такова едно официално решение би било противоконституционно, защото Конституцията не планува да бъде лимитиран мандатът на ръководителя на Парламента. Възможно е, единствено в случай че първата и втората партия си свидлив кавалерски ръцете ", това е позицията на проф. Пламен Киров, учител по Конституционно право в СУ " Св. Климент Охридски ", изказана в предаването " България, Европа и светът на фокус " на " Радио " Фокус " по тематиката за избор на ръководител на Парламента на ротационен принцип.

" Сега, в случай че това ще бъде някаква форма на договаряне сред първата и втората парламентарна група в Народното събрание, предвид на това те да си свидлив ръцете и да реализират болшинство, с цел да застанат зад избрана кандидатура, а пък след два месеца ръководителят да си подаде оставката и да бъде определен от другата политическа мощ на собствен ред още за два месеца различен ръководител – това е допустимо като форма на някакво джентълменско съглашение, стига в действителност да си свидлив ръцете джентълмени, а да не си играят игрички и да не се лъжат ", сподели проф. Киров.

във връзка с сравнението на нашето Народно заседание с Европейския парламент, проф. Киров сподели: "   Аналогията с Европейския парламент е цялостна порнография, тъй като Европейският парламент не е законодателна власт. Той даже няма контролни пълномощия във връзка с Европейската комисия. Това е един орган, който е основан, с цел да смекчи ненапълно демократичния недостиг при ръководство на Европейския съюз ".

" Това, което се обявява от трибуната на Народното събрание, това са приказки, залъгалки, ей по този начин, просто пуснати, с цел да се търси някакво съображение и някакъв паралел, с цел да се стимулира въпросното предложение. Това предложение можеше да не бъде изказано от трибуната на Народното събрание, можеше да бъде изказано в коридорите, на среща на четири, шест, осем или колкото желаете очи, в границите на едни неофициални съвещания на " Продължаваме промяната " и " Демократична България " от една страна и въпреки това – парламентарната група на ГЕРБ ", добави той.

От думите на проф. Киров стана ясно, че той има вяра, че ще се стигне до избирането на Председател на Народното събрание: " Разбира се, че ще се стигне, защото без да се избере началник на законодателния орган, Парламентът нищо не може да прави. Това е първата задача, която Парламентът би трябвало да реши на първото съвещание, както Конституцията планува. Ако не изберат ръководител, не могат даже да записват парламентарни групи. Да не приказваме за законодателна активност, да не приказваме за приемане на устав, да не приказваме за пускане на процедурата за образуване на държавното управление. И президентът на републиката това го сподели недвусмислено – той няма да стартира процедурата по член 99, до момента в който не бъде конституирано Народното събрание. Това е ясно на всички ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР