Роскомнадзор (Федералната служба за надзор на комуникациите, информационните технологии и

...
Роскомнадзор (Федералната служба за надзор на комуникациите, информационните технологии и
Коментари Харесай

Русия блокира Google News

" Роскомнадзор " (Федералната работа за контрол на връзките, осведомителните технологии и всеобщите медии на Русия) блокира достъпа до Гугъл News в Русия, заяви " Интерфакс ". Мотивът е, че предоставял достъп до " подправени вести " за съветската военна спецоперация в Украйна.

Това е направено по искане на Главната прокуратура.

Припомняме, че решението е предстоящо. 

На 18 март, " Роскомнадзор " настоя Гугъл " да спре да популяризира закани " против жителите й в своята платформа за видеосподеляне YouTube.

Регулаторът твърди, че потребителите излъчват реклами с апели за деактивиране на железопътните връзки на Руската федерация и Беларус.

Разпространението на сходни апели ясно показва антируската позиция на Гугъл, декларира " Роскомнадзор ", добавяйки, че изрично се опълчва на сходни рекламни акции.

Регулаторът упорства Гугъл да спре излъчването на антируски видеоклипове " допустимо най-скоро ".

" Роскомнадзор " може да блокира YouTube в идващите дни, е декларирал за РИА Новости източник, непосредствен до медийния регулатор.

" Най-вероятно до края на идната седмица YouTube към този момент ще бъде блокиран. Предполагам това с огромна степен на възможност. Знам, че той трябваше да бъде блокиран още тази седмица, само че Meta (блокирането на Instagram) бе направено в същия миг, и съм сигурен, че блокирането (на YouTube) просто е отсрочено, с цел да не стане по едно и също време ", сподели източникът.

В същото време той допусна, че уеб сайтът за видеосподеляне може да бъде блокиран още през днешния ден.

На 11 март организацията ограничи достъпа до Instagram в страната заради разрешението на потребителите на мрежата да приканват за принуждение против руснаци. От 14 март достъпът до тази обществена мрежа е изцяло неразрешен. В началото на март Роскомнадзор блокира Фейсбук в отговор на ограничение на достъпа до съветски медии.

Миналата седмица стана ясно, че платформите на Meta ще разрешат на потребителите на Фейсбук и Instagram в някои страни да насочат апели за принуждение против руснаци и съветски бойци в подтекста на нашествието в Украйна.

Освен това компанията за обществени медии краткотрайно позволява и някои постове в Русия, Украйна и Полша, в които се приканва за гибелта на съветския президент Владимир Путин, както и на беларуския му сътрудник Александър Лукашенко.

YouTube пък блокира съветските медии в целия свят.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР