Росен Йосифов, собственик на криптовалутната борса RGcoins, беше признат за

...
Росен Йосифов, собственик на криптовалутната борса RGcoins, беше признат за
Коментари Харесай

Нашенец с тежко обвинение за заговор в САЩ

Росен Йосифов, притежател на криптовалутната борса RGcoins, беше приет за отговорен от федерален съд в Кентъки по две обвинявания в скрит план за осъществяване на рекет и пране на пари.

Решението пристигна след двуседмичен развой, в който Йосифов беше упрекнат за организирането на комплицирана скица за кражба на пари от нищо неподозиращите жертви от Америка и по-късно пране на средствата им благодарение на криптовалута, написа.

Основателят на дребната българска борса, която беше мощно фокусирана върху локални клиенти от Източна Европа, притегли вниманието на американските проверяващи предходната година поради съмнения, че е помагал на румънска тайфа за пране на пари.

Очаква се присъдата на Йосифов да бъде прочетена на 12 януари 2021 година Той може да получи до 20 години затвор, три години наблюдаване и санкция от 250 000 $.

Според правосъдните документи Йосифов и неговите сътрудници са измамили най-малко 900 американци посредством фишинг офанзиви сред 2014 и 2015 година Те са разгласили подправени реклами в уеб страници за онлайн търгове и продажби, като Craigslist и eBay, за скъпи артикули, които в действителност не са съществуват.

Продуктите, продавани по време на търговете, в никакъв случай не са получени от купувачите, а приходите са присвоени от група от 14 румънски жители, които по-късно употребяват RGCoins за пране на откраднатите пари посредством закупуване на биткойни.

Основателят на RGCoins обаче твърди, че не е бил наясно с обстоятелството, че румънците са взели участие в незаконни действия и са употребявали услугата му единствено за пране на приходите им.

Росен Йосифов беше задържан в България през 2018 година и беше екстрадиран в Съединени американски щати през 2019 година, с цел да може казусът да бъде разследван в допълнение в чужбина, където се организира процесът.

Американските управляващи обявиха, че той е бил наясно с задачата на покупко-продажбите, осъществени от румънските измамници. Докато RGCoins са имали ограничаване от 5 BTC за анонимни поръчки, Йосифов е обменил биткойни на стойност над Щатски долар 4,9 милиона единствено за четирима членове на незаконната група, без да ползва процедури за легитимиране на клиентите.

„ Според правосъдните документи, откакто жертвите са били уверени да изпратят заплащане, участниците в конспирацията са взели участие в комплицирана скица за пране на пари, при която локални сътрудници приемали средствата на жертви, конвертирали тези средства в криптовалута и прехвърляли приходите под формата на криптовалута в задгранична база пране на пари “, обявиха американските прокурори.

Случаят с RGCoins е обвързван с по-ранния арест на Влад Нистор, основен изпълнителен шеф на Coinflux, водеща крипто борса, работеща в Румъния. Той е предаден и на американските управляващи след показани на локалния съд доказателства, които го свързват със същата група от 14 румънци.

Арестът на Нистор и Йосифов стана след редица американски интервенции против криптопрестъпници в Европа, в това число Александър Винник, хипотетичен съветски хакер, упрекнат в пране на 4 милиарда $ от незаконна облага посредством BTC-e.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР