Росен Йорданов, социологът Първан Симеонов и журналистът Петко Георгиев в

...
Росен Йорданов, социологът Първан Симеонов и журналистът Петко Георгиев в
Коментари Харесай

Росен Йорданов: Фазата на фалшивия консенсус в коалицията свърши. Следва борба и бягство

Росен Йорданов, социологът Първан Симеонов и журналистът Петко Георгиев в " Здравей, България " по NOVA разясняват тематиката: Разлом и неспособност на обединението да продължи да ръководи или леки " фамилни " кавги, с които би трябвало да свикнем? Реална близка вероятност ли са предварителните избори?

" Ако би трябвало да направя психо лингвистичен разбор на говоренето на подкрепящите държавното управление, ще чуете три думи – ще, би трябвало, уповавам се. Това значи, че нещата не са добре, само че се насочва вяра, че ще има смяна ", разяснява Росен Йорданов. Според него " етапа на подправения консенсус е свършила ". " Следва битка и бягство. В тази фаза влиза държавното управление. Групата може да се разпадне ", съобщи Йорданов.

" В момента дребните сътрудници се пробват да се качат на главата на огромния ", разяснява Първан Симеонов. " Всяко ръководство в хода на мандата има ерозия на доверието. Малките се пробват да я пишат на сметката на " Продължаваме промяната ", а те да запазят дребните си, само че твърди електорати.

Как го вършат – казвайки това, което нормално приказват на своите електорати. " Продължаваме промяната " нямат корав електорат и нямат на какво да стъпят. " Продължаваме промяната " служи като гръмоотвод на тези процеси ", разяснява социологът.

" Ходът с партията е логически, " Продължаваме промяната " би трябвало да минат най-малко през локални избори, те би трябвало да основат твърда основа ", счита още Симеонов.

Според журналиста Петко Георгиев би трябвало да се погледнат огромните разломи в българското общество. " Първият огромен разлом е Изток-Запад. От една страна са хората, които желаят да живеят по един западен цивилизован метод, от другата са - путинистите.

По тази линия има огромно разделяне ", счита журналистът. " Другата сериозна разграничителна линия е сред хората, които желаят да живеят в обективна страна с господство на закона, и хората, които вземат участие или толерират корупцията.

Тези две пресечни линии се пробвайте да ги приложите върху партиите, които са в Народното събрание сега или върху обединението. Ето за какво не може да се сътвори болшинство, което да е прозападно и антикорупционно ", съобщи Георгиев.

Тримата разясниха и разногласието за поддръжката за Украйна. Социологията сочела, че обществото като цяло е срещу изпращането на военна помощ. " Общественото мнение по въпроса е съвсем единомислещо срещу. Ако питаме българите да напуснем ли НАТО, болшинството ще каже " не ".

В сърцата си българите са по-скоро русофили, само че рационално обществото ни постоянно е било при Европейски Съюз и Германия, съобщи Първан Симеонов. Според него сега единствените, които имат растеж в поддръжката по тази тематика, са " Възраждане ". " Обществото се поддава на една приказка, че Западът е двуличен.

Обществото проектира проблемите си върху Запада. Това, че ние не сме съумели да вземем максимума от участието си върху Европейски Съюз и НАТО, ние го проектираме върху Запада ", разяснява Симеонов. " Трябва да разграничаваме културната връзка Русия-България и путинизма.

Да си русофил сега би трябвало да значи да мразиш Путин. Той унищожава това, в което вярваш и обичаш. Сега е моментът Българска социалистическа партия да направи идната стъпка – да промени позицията си по отношение на Путин ", съобщи Петко Георгиев.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР