Росен Цветков, БтвСнимка: bTVДвама журналисти – Димитър Стоянов от сайта

...
Росен Цветков, БтвСнимка: bTVДвама журналисти – Димитър Стоянов от сайта
Коментари Харесай

Случаят „Биволъ”: Злоупотреби, полиция и оттеглено извинение

Росен Цветков, Бтв

Снимка: bTV

Двама публицисти – Димитър Стоянов от уеб страницата за проверяваща публицистика „ Биволъ ” и негов румънски сътрудник, бяха арестувани посред радомирското равно поле в опит да снимат заличаване на доказателства след тяхно следствие. Те настояват, че са алармирали полицията и са отишли да снимат мястото на престъплението, предава Бтв.

Записани диалози, за които се твърди, че са сред публицисти и униформени, демонстрират, че силите на реда в действителност би трябвало да са знаели какво се случва и дори, че почитан шеф се извинява за случилото се – въпреки обществено да твърди, че няма позволена неточност.

„ Това е една от най-големите корупционни схеми, по които ние сме работили в миналото ”, признава Стоянов. Той и Атила Биро от „ Райз проджект Румъния ” работят по сигнал за заличаване на документи, уличаващи, съгласно следствието им, строителната компания " Джи Пи Груп " в двойно счетоводство и корупционни практики с европейски фондове.

Вечерта на 13 септември Стоянов и Биро отиват в околност край Радомир, тъй като имат данни, че там ще се унищожават доказателства. Изненадват ги служители на реда, които ги закарват в сектора, където прекарват огромната част от нощта.



Това става, макар че още на 11 септември публицистите са алармирали на Министерство на вътрешните работи. Версията на шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов е че сътрудниците му са били осведомени единствено за предстоящото идване на кола с още документи, само че не и за наличието на Стоянов и Биро.

От " Биволъ " разпространиха запис от диалог, за който се счита, че е сред основния редактор на уеб страницата Атанас Чобанов и чиновник на ГДБОП, извършен часове преди ареста. От него се схваща, че антимафиотите са били известени за желанията на публицистите.

„ На кого да спомагам? На хората, които попречват следствието? На хората, които лъжат най-нагло и безобразно. На индивида, който ми се извини в телефонен диалог? (…) Аз одобрих извиненията му, даже всички медии, които отразиха случая, написаха, че Ивайло Спиридонов се извини на основния редактор на " Биволъ ", гневи се Чобанов.

Той пуска и запис, за който твърди, че е от диалог със същия Спиридонов, който пред камерите похвали дейностите на служителите на реда. „ Аз по тази причина се обаждам, да се извиня за цялата тази обстановка. Продължаваме да работим по Вашата информация, тъй че ще създадем всички допустимо ”, споделя единият участник.

Разследванията и на " Биволъ ", и на ГДБОП по случая, въпреки и поотделно, не престават.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР