Росен Христов: Решението трябва да бъде техническо, а не политическоРосица

...
Росен Христов: Решението трябва да бъде техническо, а не политическоРосица
Коментари Харесай

Министрите на енергетиката и на околната среда изискаха план за справяне със замърсяването на ТЕЦ „Марица 3“ и „Брикел“

Росен Христов: Решението би трябвало да бъде техническо, а не политическо

Росица Карамфилова: Целта ни не е да се затварят мощности, а да се съблюдава законодателството и да се подсигурява опазването на околната среда и човешкото здраве

По самодейност на министъра на енергетиката Росен Христов в Министерството на енергетиката през днешния ден се организира среща с управлението на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ и Топлоелектрическа централа „ Брикел “, както и с екип на Министерство на околната среда и водите, отпред с министър Росица Карамфилова. Темата бе изисканият от двете министерства проект за справяне с записаните превишения на нормите за качество на въздуха, за което принос имат двете предприятия. „ Проблемът има решение и то е техническо, а не политическо и посредством предизборни митинги. Има явен комплекс от ограничения, които могат да доведат до влизане в избраните правила, в случай че не – ще бъдем принудени да преминем към затваряне “, съобщи министър Христов. „ Не желаеме да се стига до затваряне, само че няма да вършим компромис с ежедневните инспекции и спазването и използването на закона “, безапелационна бе министър Карамфилова.

По време на срещата управлението на двете предприятия показа съответни краткосрочни, средносрочни и дълготрайни ограничения за всяка топлоцентрала, с които да се подсигурява работа на ТЕЦ-овете в границите на допустимите екологични правила. Те включват: потреблението на въглища с ниско наличие на сяра, възстановяване на успеваемостта на горивния развой, разширение на сероочистните съоръжения, прекосяване към понижен потенциал на работа и превантивно прекратяване на такава, когато бъде записано приближаване на нормите за качество на въздуха за серен диоксид. Изпълнението на някои от тези стъпки към този момент е почнало и в двете сдружения, като министерствата на околната среда и водите и на енергетиката ще оказват непрекъснат мониторинг и надзор по неговото използване. От страна на Министерство на околната среда и водите ще се правят ежедневни инспекции. От предприятията прецизираха, че през идващите месеци стартира огромен ремонт на котлите на Топлоелектрическа централа „ Брикел “, което също ще спомогне за понижаване на неорганизираните излъчвания.

Представена бе идея за дълготрайна капиталова стратегия на сдруженията, която включва въвеждане на термолитична апаратура с 400 МW мощ. Обсъдено бе реализирането на пилотен план по нея, който ще се следи от Министерството на енергетиката и неговите специалисти. Неговото сполучливо осъществяване ще е значимо за понижаване на въглеродните излъчвания и реализиране на действителна декарбонизация от страна на сдруженията.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР