Ромул и Рем са митичните основатели на Рим, споменати в

...
Ромул и Рем са митичните основатели на Рим, споменати в
Коментари Харесай

Ромул и Рем основават Рим

Ромул и Рем са митичните създатели на Рим, упоменати в римската митология като близнаците, синове на весталката Рея Силвия и на бога на войната Марс. Двамата братя основават Рим на 21 април 753 пр.н.е. Според обичайното поверие, записано като история от Плутарх и Тит Ливий, Ромул е бил първият цар на Рим.
Ромул умъртвил Рем след кавга по отношение на това кой от двамата братя имал поддръжката на боговете да ръководи града и да му даде име. След основаването на Рим, Ромул освен основал легиона и сената, само че също по този начин присъединил жители към новия си град като отвлякъл дами от локалното племе сабини, което довело до смесването на сабини и римляни в един народ. Ромул станал най-великия поробител на античния Рим, добавяйки огромни по повърхност територии и хора в новите владения на Рим.
След гибелта си Ромул бил уважаван като богът Квирин, божествената персона за римския народ. Сега той се счита за митологичен персонаж, а неговото име — за производно от името „ Рим “, което може изначално да е пристигнало от думата за „ река “. Някои учени, изключително Андреа Карандини, имат вяра, че Ромул е историческа персона, частично поради откриването от 1988 на Murus Romuli на северния скат на Палатинския рид в Рим.
Ромул и Рем са измежду най-известните отгледани от животни деца в митологията и фантастиката.
Източник: Уикипедия
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР