Ромите са единствената етническа група в България, в която делът

...
Ромите са единствената етническа група в България, в която делът
Коментари Харесай

Сред бедните българи и турци преобладават пенсионерите, сред ромите - работещите

Ромите са единствената етническа група в България, в която делът на бедните работещи е по-голям от бедните пенсионери. Това демонстрират данни от проучване на Националния статистически институт, оповестено през днешния ден.

Сред бедните от българската и турската етническа група доминират пенсионерите (съответно 54.5 и 36.5%), до момента в който при ромската етническа група най-голям е относителният дял на работещите - 34.0% Делът на бедните пенсионери измежду ромите са едвам 8.9 на 100.

Образователното ниво оказва мощно въздействие върху риска от беднотия без значение от етническата принадлежност - и при трите съществени етнически групи с повишаване на просветителното равнище рискът от беднотия за работещите лица понижава, разясняват социолозите.
Бедни роми - висшисти няма

Рискът от беднотия за хората с начално и без обучение е 18 пъти по-висок спрямо риска от беднотия при висшистите от българската етническа група и над 80 пъти за турската етническа група. При интервюираните, определили се като роми - близо две трети от притежаващите начално образовмание и необразованите са небогати, до момента в който измежду ромите висшисти няма нито един безпаричен. Средно за страната делът на висшистите измежду бедните е 3.2 на 100.

В проучването е включена и анкета за обществените ограничения, които търпят жителите, включваща 13 въпроса към фамилията и настрана към неговите членове - покриване на режийни разности, топлота в жилището, постоянно възобновяване на дрешника, опция за отмора и културни прояви, развлечения, срещи с другари.

 Експанзията на пазара на труда – не и за необразованите Експанзията на пазара на труда – не и за необразованите

От резултатите й следва, че над 40% от фамилиите не могат да посрещнат непредвидени финансови разноски - наложителен ремонт на жилището или колата, промяна на ледник или пералня, ненадейно заболяване. Близо 44 на 100 не могат да си разрешат едноседмична отмора отвън дома, 40 на 100 - да сменят старите си мебели. Една пета не могат да си разрешат риба или месо през ден, също толкоз - да поддържат естествена температура в жилището си. Ограничения в 7 от 13 индикатора имат 13.1% от българската етническа група, 21.4% от турската и 59.3% от ромския етнос.
Близо една четвърт от българите са под прага на бедността

През 2022 година линията на беднотия общо за страната e 525.92 лева средномесечно на член на домакинство. При този размер на линията под прага на беднотия са били 1.572 млн. души или 22.9% от популацията на страната.

Най-висок е относителният дял на бедните измежду самотно живеещите на възраст над 65 години (61.3% за 2022 г.) и самотно живеещите дами - 56.2% за 2022 година Сред едночленните семейства рискът от беднотия при дамите е с 21.9 процентни пункта по-висок, в сравнение с при мъжете. За самотно живеещ над 65 години рискът от беднотия се покачва с 35.4 процентни пункта.
 " Сама да идеш, сама да се върнеш ". Защо доста ромски девойки отпадат от училище
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР