Романът за една от най-големите икони на ХХ век „Аз

...
Романът за една от най-големите икони на ХХ век „Аз
Коментари Харесай

Мадмоазел Коко и Шанел №5 – в търсене на аромата на любовта

Романът за една от най-големите икони на ХХ век
„ Аз не върша мода, аз съм модата. “ – Коко Шанел
Животът на неповторимата Шанел продължава да провокира безспирно любознание, а личността ѝ – удивление. Дъщерята на перачка от френската провинция стъпва в Париж през 1909-а, а едвам няколко години по-късно към този момент е дамата Коко, собственичка на бутици и търсена моделиерка. Тя е възхитителна композиция от търговски усет и неоспорим нюх за мода и нововъведения, постоянно търсеща свободата, любовта и красивото... Нейното име е знак, само че какво стои зад него? И каква е историята на безконечния „ Шанел №5 “, основан преди близо век, а към момента считан за най-успешния парфюм на всички времена? С наслаждение откриваме отговорите в романа „ Мадмоазел Коко и ароматът на любовта “, който издателство „ Емас “ включва в своята Колекция „ Музи “ този март, в най-женския месец.
Франция, 1919. Цял Париж носи творенията на Габриел Шанел. Коко, както я назовават, е известна като безкомпромисна, когато става въпрос за жанр, само че и за обич. Нейната мода е революционна, тя е захвърлила корсета, кръвоспиращ дамите до изнемога, и все пак е станала знак на грациозност.
Но в разцвета на кариерата си Коко изпада в тежка меланхолия – обичаният ѝ, Бой Кейпъл, е умрял в автомобилна злополука. Търсейки разтуха от загубата, тя се впуска по отношение на композитора Игор Стравински, която не ѝ носи упования нравствен мир. Тогава идва концепцията да сътвори нов парфюм – монумент на любовта и мирис за модерната жена. Инспирации намира в Италия, Южна Франция, Русия... И среща Дмитрий Романов, великият съветски княз в заточение. Когато сърцето ѝ се отваря още веднъж за любовта, Коко открива и следата на най-успешния парфюм на всички времена – „ Шанел №5 “.
Зад името Мишел Марли се крие немската писателка Микаела Яри, щерка на композитора Михаел Яри и на известна манекенка от 50-те години на предишния век. Прекарала огромна част от живота си в Париж, с помощта на татко си –израснала в света на киното и музиката, и с помощта на майка си – получила достъп до света на висшата мода, през днешния ден авторката усеща Франция като част от своя живот. А ароматите и техните истории са били постоянно нейната пристрастеност. За да намери следите им, тя обикаля манастирски парфюмерийни работилници в Италия, исторически заводи за парфюми във Франция... Плод на такива проучвания е и актуалният ѝ разказ. А обичаният ѝ парфюм – естествено, „ Шанел №5 “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР