Ролята на логистиката в изпълнението на поръчки при онлайн магазините

...
Ролята на логистиката в изпълнението на поръчки при онлайн магазините
Коментари Харесай

Имам сайт, но нямам интеграция с куриер. А сега накъде?

Ролята на логистиката в осъществяването на поръчки при онлайн магазините през днешния ден има определящо значение за развиването ѝ. От нея зависи дали и до каква степен задоволени ще бъдат крайните клиенти от получаваната комерсиална услуга. Наличието на личен уеб страница за електронна търговия е основна част от комплексния набор от условия, посредством които електронната търговия реализира активността си. Друг не по-малко значим детайл обаче съставлява интеграцията ѝ със софтуера на куриерска компания.

Известни още като приставки (от англ. език plug-in значи приставка, част от софтуерен артикул - бел. а.) или интеграции за куриерски услуги, този детайл има фундаментално значение при реализирането на търговия в интернет.

От техническа позиция, онлайн магазинът дава опция на търговеца да приема поръчки когато и да е. Регистрирани на уеб страницата, те могат да бъдат придвижени до подготовката им за изпращане. Впоследствие идва ролята на куриерските компании, чиято активност през днешния ден се състои от приемане, пакетиране (в някои случаи) и превозване на колета от точка А до точка Б.

Куриерските интеграции са значима част от построяването на ефикасна логистична система за актуалния бизнес. Тя има за цел да обработи доставяните поръчки по метод, осигуряващ тяхната проследимост и надзор - от момента на вземането ѝ от търговеца, през доставката ѝ до крайния клиент, а в избрани случаи, до връщането ѝ назад към търговеца.

Много онлайн търговци, избирайки платформа за електронна търговия, пропущат да ревизират опциите за интеграции, които предлага. От тук идват и редица пропуски в по-нататъшното развиване на комерсиалната им активност.

Благодарение на плъгините, които свързват софтуера на магазина с този на куриерската компания, дава опция същият да извършва по-ефективно своите поръчки.

Интеграцията дава опция за реализиране на ефикасен транспорт на информация за настъпили придвижвания по поръчки. Нещо повече, тя разрешава на търговеца да генерира етикет (товарителница), с който пратката ще пътува, непосредствено през софтуера на магазина си. Информацията се предава в действително време до софтуера на куриера, който идва на посочения адрес, с цел да я вземе и достави до клиента.

Предварително генерираната товарителница икономисва време и средства на онлайн търговеца. При липса на сходна интеграция, той следва да посети офис на куриера или да направи поръчка за подобен, който да пристигна на посочен адрес. Впоследствие на място да бъде формирана товарителница за всяка обособена поръчка и същата да бъде въведена в системата на търговеца. Посредством номера на товарителницата всички страни в процеса имат опция да наблюдават придвижването на пратката си и да правят избрани дейности по надзор в действително време.

Интеграциите на практика автоматизират огромна част от процеса по осъществяване на онлайн поръчки. Големите куриерски компании у нас разполагат с сходни интеграции за бизнеса, което прави осъществяването им доста по-ефективно. Определящ остава моментът с избор на екомерс платформа, която да поддържа такава функционалност в кода си.

Макар че актуалните екомерс платформи оферират все по-гъвкави решения за притежателите на бизнес и се развиват непрестанно, се срещат и такива, при които сходна функционалност липсва. Друг подобен случай е налице, когато онлайн магазинът е юридически по поръчка и задачата за използване на сходна опция е в ръцете на програмиста. Последната може да коства на търговеца много скъпо и на практика да бъде безпричинно висока. Вариантите в този случай са следните:

Миграцията от една към друга онлайн платформа е налична и постоянно срещана алтернатива в наши дни. Тя се показва в пренасяне на цялата база данни на търговеца от една към друга екомерс платформа. Процесът по миграция е относително бърз и елементарен. Може да бъде сбъднат от:

●     Разработчиците на платформата, към която търговецът мигрира;

●     От притежателя на магазина;

●     От разработчиците на платформата, в която все още магазинът действа.

В случай че онлайн магазинът е юридически по поръчка от даден реализатор - по-рядко практикуван способ през днешния ден, само че не и изключен - вид е да се потърси подпомагане от различен реализатор. Предвид конкурентната среда, в която действат този вид компании през днешния ден, съществува действителна опция търговецът да получи разнообразни предложения за прибавяне на такава екстра към магазина си.

Алтернативен вид за оптимизация процеса по обработка на поръчките, който обаче би бил и най-трудоемък, е този, при който търговецът получава достъп до софтуера на доставчика без интеграция. Практически, откакто бъде записана нова поръчка в уеб страницата, клиентът влиза в програмата на куриера и основава товарителница за поръчката. При обработка на огромен размер от поръчки обаче, този способ би лишил прекалено много време, което ще ограничи фрапантно ефикасния работен развой.

Критична точка във връзка с онлайн продажбите са и ще не престават да бъдат потребителското държание и трендовете, които то диктува. Осигуряването на бърза доставка до комфортен за клиента адрес (т.нар. способ на доставка “до врата/адрес ”) е основен миг. Основно преимущество на онлайн търговията е обезпечаването на улеснение за клиента от най-високо равнище - да направиш покупка, без даже да ставаш от дивана.

Ниската цена за доставка или опцията за безвъзмездна такава също са печеливши трикове, посредством които търговците способстват за постигането на повече продажби в магазина си.

Клиентите вършат избор за покупка в интернет, водени от потребителската стойност, която им носи даден интернет търговец. Този развой неизбежно е обвързван с реализираната доставка на поръчаните от тях артикули. Различните благоприятни условия за интеракция с куриерската компания също имат главен принос.

Предвид това с кой пощальон работи търговцът, клиентът може да получи друг набор от спомагателни услуги в осъществяването по доставката. Такива са експресно приемане на пратка, взимане от комфортен за клиента офис на куриера, смарт надзор на пратката, прецизен час за доставка, бързо и елементарно връщане и други.

Всички тези условия зависят от изпълнителя по доставката и съответните му благоприятни условия. Те, от своя страна, са свързани с вида онлайн търговия, която реализира търговецът. Дали става въпрос за обслужване на националния или интернационалния пазар, пазарната ниша, в която е позициониран бизнесът, и така нататък

Още от КОМПАНИИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР