Родното медийно пространство неочаквано откри за себе си цялата дълбочина

...
Родното медийно пространство неочаквано откри за себе си цялата дълбочина
Коментари Харесай

Алтернатива на глобалния проект на САЩ

Родното медийно пространство ненадейно откри за себе си цялата дълбочина на международните проблеми, разкрити от украинската рецесия. Домашните медии откриха тази дълбочина с помощта на журналиста от “Фокс Нюз ” Тъкър Карлсън. Трябва да отдадем респект на Карлсон, той е прецизен във формулировката си.

Американската администрация наподобява в действителност има остра потребност от изключителни пълномощия, които бяха въведени за първи път даже не по време на ковид, както написа Карлсън, а след офанзивата против кулите на Световния търговски център.

Администрацията на Байдън в действителност разгласи пълномащабна икономическа война на суверенна страна, която не е нахлула на територията на Съединени американски щати, освен това без единодушието на Конгреса (дори и единствено формално). И в този момент се пробва да я изключи от интернационалната банкова система.

Администрацията на Байдън в действителност е иззела частна благосъстоятелност без правосъдна заповед, пренебрегвайки всички законови процедури. Върховенството на закона в действителност към този момент не е приоритет във външната политика на Съединени американски щати.

Информационните монополи в действителност имат невиждан надзор върху настроенията на американската общност, като на процедура анулират Закона за етиката на връзките от 1996 година През Средновековието църквата е имала по-малко власт над мислите на обществото, в сравнение с “Фейсбук”, “Гугъл” и “Туитър” през днешния ден.

Федералният запас на Съединени американски щати получи пълномощия за изключителни обстановки след 2008 година Администрацията на Съединени американски щати си обезпечи такива пълномощия под прикритието на рецесията, която сътвори. Федералният запас понижи лихвите съвсем до нула и стартира да печата пари. Това продължава към този момент 14 години.

Оказа се, написа Карлсън, че това е просто една епоха и тази ера е към своя край. Защото задачата беше Русия. Тук се крие смисълът на текста на Карлсън. Наистина една епоха е към своя край.

Всичко, което изброява в публикацията си, към този момент се е случило. И изключителни пълномощия по време на бомбардировките на Югославия, и пълномащабна икономическа война със върховен Иран, и конфискация на активите на Либия, Иран, Сирия, Афганистан.

Разликата с днешния ден е, че този път „ Русия стана задачата “. Съединените щати започнаха „ бойни “ интервенции против еднакъв на тях състезател във военно-политическия формат и извънредно важен за международния пазар. Разликата е, че изключителната обстановка се трансформира от незабавна мярка в систематичен параметър на политиката на Съединени американски щати.

Карлсон слага рационална диагноза. Нещо повече, той много тъкмо дефинира аргументите за „ заболяването “ – печатната преса, пусната от Федералния запас на Съединени американски щати през 2008 година С тази мярка Съединените щати дискредитираха спестовната институция на международната стопанска система, лишавайки я от вътрешна мотивация. Значението на валутните запаси изчезва, в случай че не можете да ги употребявате по свое убеждение, а издателят на аварийна валута може да я отпечата когато и да е и в случаен размер.

Например, (известен факт, само че показателен) в навечерието на рецесията през 2007 година запасите на Федералния запас на Съединени американски щати възлизат на 12 милиарда $, а запасите на Китай - 3,8 трилиона $, надвишавайки американските с 316 пъти. През 2014 година, след края на първичните стратегии за количествено облекчение, размерът на китайските запаси не се промени, а запасите на Федералния запас надвишиха 2 трилиона $ при общ баланс от 3,7 трилиона.

Както означи по това време Базелският комитет за банков контрол („ финансовата Г-30 “), количественото облекчение е заем за държавните управления, с цел да печелят повече време, а разрешаването на рецесията е в политическата низина. Тоест това беше пролонгация, която се трансформира в механизъм за непрекъснато ребалансиране на международната стопанска система.

„ Финансовата химиотерапия “ разреши на Съединени американски щати да консолидират спестяванията на целия свят. Днес те са под контрола на Съединени американски щати, което се трансформира в спънка за излизане от световния модел на развиване от рецесията. „ Ограбването” докара до остра политическа борба. Световната стопанска система изисква не толкоз единна финансова система, колкото ефикасни междудържавни помирителни процедури, които през днешния ден липсват, за което и написа Карлсън.

Политическата невъзможност не разрешава основаване на законово предпазено общо пространство и затваряне на пробития кредитен и капиталов цикъл. Политиката на подмяна на спестяванията с излъчванията на водещите централни банки в света (главно Федералния запас на САЩ) докара освен до световна структурна смяна, само че и до вътрешна дисторция на стопанската система на Големия Запад. Днес Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати и Европейски Съюз е 80-85% формиран от услуги и ползване. И това изостря спора.

Икономиката на услугите не може да съществува сама. Тя не генерира спестявания и е обречена на изгубване без индустриална и суровинна външна страна. Никакви нови технологии не вземат решение казуса със суровините и труда. За Съединените щати е от главно значение да си възвърнат контрола върху ресурсите и страните производителки.

Времето е малко. Пространството за промишлен план се свива сериозно, което на фона на увеличение на излъчванията основава спомагателен напън във финансовия балон, трансформирайки го в бомба в планетарен мащаб. Това продиктува толкоз екзалтираните дейности на Запада във връзка с Русия, които посегнаха на политическата надмощие на Съединените щати. Както сподели Дмитрий Саймс в една от стратегиите, внимавайте, Америка ще отиде до край!

Да приемем, че това е по този начин, тези думи в действителност могат да се поясняват по разнообразни способи... Но какво е най-важното за Русия? Важно е да осъзнаете, че капитализацията на луди пари е завършила. Ако Русия остане в границите на предходния (Бретън-удски) модел на финансово развиване, тогава тя губи опцията сама да влага спестяванията си. Това може да стане единствено при изискванията на Запада и в полза на Запада.

Глобализацията като модел на международната стопанска система сега е подложена на основен тест за оцеляване. Това би трябвало да бъде ясно посочено. Връщането към предходния формат на връзките към този момент не е допустимо.

Все още е невероятно да се даде обстоен отговор на въпроса какъв може да бъде новият модел на развиване. Едно е неоспоримо - институцията на страната още веднъж става основна. Бавно, само че несъмнено държавните управления идват (или по-скоро се завръщат), с цел да схванат, че светът е обществено детерминиран. Обществото не основава съвкупен веществен артикул, а система от обществени връзки (социални модели, обществени структури, матрици, духовни връзки, в случай че желаете). Пресъздава себе си.

Ясно е, че " светът на световете ", който заменя корпоративния свят, е по-експлозивен. Корпоративната конструкция означаваше ограничение на кръга от участници в политическия развой, до момента в който междудържавният формат се уголемява и изисква основаването на нови обществени институции.

Стратегически предизвикването е, че би трябвало да се направи избор сред култивирането на общественото схващане на човек или неговата индивидуализация в дребен развъдник на персонално благополучие. През последния половин век световният интелектуален хайлайф се отдръпна (или беше елиминиран) от решаването на този проблем, а световният мейнстрийм (поп културата) се ангажира с обединяването на публичното схващане (национална вазектомия), криейки обществената кастрация под илюзията на свободата на мрежата.

Изборът сред социализацията на човешкото схващане и неговата атомизация в своите последици надминава провеждането на радикална парична промяна с евакуиране на спестяванията, което започнаха от Съединени американски щати. Всъщност този избор ще дефинира триумфа или на американския план за глобализация, или на неговата опция.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР