Родители на деца, страдащи от рядкото заболяване хемофилия, организират втори

...
Родители на деца, страдащи от рядкото заболяване хемофилия, организират втори
Коментари Харесай

Да подкрепим децата с хемофилия с велопоход

Родители на деца, страдащи от рядкото заболяване хемофилия, провеждат втори велопоход в четири български града на 21 април. Инициативата, наречена „ Заедно ”, цели да приобщи пловдивчани към проблемите на хората с това заболяване. „ Около 1000 български деца страдат от хемофилия. На фамилиите им е доста мъчно и изключително ги боли от стигматизацията. В детските градини другите родители предизвестяват децата си да не играят с болните ”, споделя Мария Недевска, координатор на плана.

Велопоходът ще стартира от площад „ Централен ”, ще мине по бул. „ Марица Юг ” и ще стигне до Гребната база. Преди тръгването всички участници ще получат като подарък светлоотразителни жилетки.

Какво е хемофилията

Хемофилията е наследствено генетично заболяване, което намалява способността на тялото да съсирва кръвта. При по-продължителни кръвоизливи при пострадване има елементарно появяване на синини и повишен риск от вътрешни кръвоизливи в ставите и/или мозъка.

Съществуват четири вида хемофилия. Болестта е рецесивна и точно поради това визира най-вече момчета - предава се от майка на наследник (жените са преносители на болестта, до момента в който мъжете демонстрират симптомите).

Лечението се състои във вливане на изчезналия фактор на кръвосъсирване. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР