Родината на мушмулата е Югозападна Азия и Югоизточна Европа. От

...
Родината на мушмулата е Югозападна Азия и Югоизточна Европа. От
Коментари Харесай

Мушмулата – невероятните свойства на един мистичен плод

Родината на мушмулата е Югозападна Азия и Югоизточна Европа . От хиляди години се отглежда в региона на Каспийско море и в Северен Иран . Донесен в Гърция към 700 година прочие н.е., а в Рим - към 200 година пр.н.е.

Несправедливо подценяваните плодове на мушмулата са били употребявани преди хиляди години поради лечебните им свойства.

Мушмулата е била доста публикуван плод по времето на Римската империя и Средновековието.

От дървото на мушмулата се употребяват листата, кората, цветът, семената и узрелите плодове.
 iStock/Getty Images-->
Плодовете са чудесно слабително и диуретично средство, успокоява възпалението на стомашната лигавица. Пектинът, който се съдържа в него, оказва помощ за намаление на холестерола, стопира кървенето, усъвършенства зрението и има удобен резултат върху кожата и косата.

В националната медицина кората на мушмулата се употребява за лекуване на малария – факт, който е необятно публикуван в света. Издържа на температури до - 36 градуса.

Въпреки че понася сушата относително добре, топлият средиземноморски климат не е подобаващ за развъждане на това растение.

Съществуват сред 40 и 50 типа мушмули , които се разграничават по величина и форма на плода и количеството семена в него.

Плодовете имат сладко-кисел усет и зреят от втората половина на октомври до края на декември. Богати са на разнообразни минерални соли, пектин, органични киселини и витамини, които имат удобен резултат върху човешкия организъм.

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР