Родината на дребното многогодишно растение хидратис са североизточните гористи области

...
Родината на дребното многогодишно растение хидратис са североизточните гористи области
Коментари Харесай

Хидрастис - от американските индианци до днес

Родината на дребното многогодишно растение хидратис са североизточните гористи области на Съединени американски щати и Канада. Използвано е още от американските индианци, като се ползват корените на растението.

Индианските племена като чироки употребявали растението хидрастис, смесено с мечешка мехлем. Полученото ги предпазвало от инсекти. Настойка или запарка от корена пък се приемали при тресчица, пневмония, температура. Препоръчвала се още при кашлица, чернодробни нарушавания и проблеми със сърцето. Някои даже лекували туберкулозата с чай от хидрастис.

През тези години американските индианци считали растението хидрастис за извънредно мощно. Поради това го включвали в предписания за лекуване за рани, язви, болки в ушите, проблеми с очите, стомаха и черния дроб.

Хидрастисът съставлява мощен антибиотик. Той минава непосредствено в кръвоносната система и отстрани инфекциите.

Растението хидрастис идва в Европа през 1760. През годините добива огромна известност измежду лечителите. През 1926 година публично е въведено в американската фармакопея.

В началото на 20-ти век доктор Рой Пиърс патентова лекарство, включващо в състава си хидрастис. Той го назовава Златно Медицинско Откритие. По същото време растението се записва в Американския народен рецептурен алманах като антисептично и адстрингентно средство.

 Сушен Хидрастис

Освен вътрешно хидрастисът има и външно приложение. Използва се сполучливо при акне, гнойни възпаления, херпеси, екземи, псориазис, кожни проблеми, глисти и за промивки на очите.

Водата за уста от хидрастисът пък има мощно антисептично деяние. Използва се при инфектиране на венците, пиорея, тонзилит, възпалено гърло. С него се вършат и промивки при вагинални проблеми като бяло течение и инфектиране на яйчниците.

Когато стане въпрос за билки, в съзнанието на всеки американец преди всичко се появява хидрастис. Поради тази си необятна известност обаче през днешния ден билката е застрашена от изгубване.

Ето за какво тя се събира най-вече от естествените ѝ местонаходища извънредно деликатно. Специалисти и билкари предлагат да се купуват единствено артикули, създадени от билка с обработен и органически генезис, а не от събран див хидрастис.

Билката не се предлага сурова. Да не се приема от бременни дами. Деца и възрастни да одобряват единствено по дребни дози от билката.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР