Роденият в село Троица, Шуменско, Йордан Димитров Касабов има рядкото

...
Роденият в село Троица, Шуменско, Йордан Димитров Касабов има рядкото
Коментари Харесай

Пионер на българската микроелектроника

Роденият в село Троица, Шуменско, Йордан Димитров Касабов има рядкото благополучие в Софийския университет "Св. Климент Охридски " да попадне в полезрението на учен Георги Наджаков. Докато учи, е в кръжока му по опитна физика, след дипломирането - завоюва конкурс и продължи като аспирант при своя преподавател. В 1956 година отбрани кандидатска дисертация на тематика "Върху градежа на запиращия пласт на селеновите токоизправители ". С нея демонстрира, че добър поправителен резултат при селеновите токоизправители се получава при комплицирана конструкция на запиращия пласт. Младият академик предложи нова технология за приемане на качествени селенови токоизправители, която сполучливо бе внедрена в едно от предприятията на ЕЛПРОМ.
Във Физическия институт на Българска академия на науките от 1959 година сътвори и управлява лаборатория "Силиций ", която прерасна в секция, а на нейна основа през 1967 година бе основан Централен институт по детайли при Държавно стопанско обединение "Изот ". И напълно естествено бе Йордан Касабов да бъде негов шеф. За да го забележим по-късно като шеф на Института по микроелектроника.
От началото на 1979 година до гибелта (13.4.1992) чл.-кор. проф. Касабов управлява Сектора по физически проблеми на микроелектрониката и Лабораторията към него в Института по физика на твърдото тяло на Българска академия на науките. Плодотворна бе активността му и като учител по физика на полупроводниците, полупроводниковите принадлежности и интегрални схеми в Софийския университет. Той има изключителни заслуги за подготовката на генерации висококвалифицирани физици-специалисти и докторанти в микроелектрониката, негови ученици през днешния ден работят в Чехия, Германия, Канада, Съединени американски щати, Мексико и в други страни.
Йордан Касабов е създател и съавтор на повече от 20 изобретения в региона на микроелектронните технологии с огромно стопанско значение. Изобретенията му за датчици бяха патентовани в Англия, Италия, Франция, Русия. Библиографската информация ни показва 112 негови изявления в наши и задгранични списания и сборници, 5 книги и монографии по полупроводници, принадлежности и интегрални схеми, 30 научнопопулярни публикации, над 60 разработки, които са внедрени в практиката.
Под управлението на проф. Касабов бяха основани и внедрени истински полупроводникови принадлежности и МОС-интегрални схеми, с които бе ускорено развиването и интернационалното одобряване на българската микроелектронна индустрия. България разполагаше за времето си с съвременна и модерна софтуерна и изследователска база и с екип от превъзходни експерти за разработка и произвеждане на МОС-прибори и интегрални схеми. Нека се знае, че на Световното ревю в Осака, Япония, през 1970 година нашата страна бе трета след Съединени американски щати и Япония, която изложи електронни калкулатори на основата на интегрални схеми!
Професор Касабов е основател на научното направление за МОС ИС-метал-окис-силиций интегрални схеми в България; създаде физичните и софтуерни основи на силициевите принадлежности и МОС ИС - дифузионни процеси на примеси в силиций, силициеви слънчеви детайли, МОС-транзистори и интегрални схеми с висока степен на интеграция, МОС-холотрони и други През последните години от живота си се насочи и към проблеми от региона на сензориката и информатиката.
В края на този къс етюд ще изтъквам оценката на проф. Крум Коленцов от Института по физика на твърдото тяло при Българска академия на науките за чл.-кор. Йордан Касабов: "От взаимната ни работа съм останал с усещането, че той умееше да мисли автентично и да работи стойностно, с помощта на което реализира забележителни научни резултати, плод на които бяха нови произведения за промишлеността, които няма кой да изтрие от Златния фонд на българската приложна и инженерна физика - в полупроводниковата техника и микроелектроника през Двадесетия век "



Славната ботевградска компания за полупроводникова техника "Микроелектроника " бе включена в листата за разпродажба като част от програмата за осъществяване на структурната промяна през 1996 година

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР