Родена е в Хамбург на 17 юли 1954 г. в

...
Родена е в Хамбург на 17 юли 1954 г. в
Коментари Харесай

Ангела Меркел става първата жена – канцлер на Германия

Родена е в Хамбург на 17 юли 1954 година в фамилията на евангелския теолог Хорст Каснер и на учителката по латински и британски език Херлинд Каснер. През 1961 година се записва в политехническата гимназия в Темплин. Като ученичка изключително положителни достижения демонстрира в математиката и съветския език. Ангела Меркел е била член на пионерската организация „ Ернст Телман “ и на Съюза на свободната немска юноша. Още като ученичка взема решение да следва физика в Лайпцигския университет „ Карл Маркс “ и през 1973 година се реалокира да живее в Лайпциг. Дипломната си работа показва през 1978 година и получава оценката „ отличен “. След дипломирането си получава място в Централния институт за физична химия на Академията на науките в Берлин, където работи в отдел теоретична химия.
По време на следването си, през 1974 година се среща с първия си брачен партньор Улрих Меркел, също студент по физика. Това се случва в Москва и Ленинград, където се организира продан на студенти по физика. През 1977 година те подписват брак в Темплин. Развеждат се през 1982 година През 1984 година Ангела стартира да се среща с химика Йоахим Зауер, който тогава към момента е женен. Сключват брак през 1998 година Ангела Меркел няма деца.
По време на измененията в Германска демократична република през есента на 1989 година в Източна Германия се появяват нови структури. На 4 ноември се състои проява против похищението върху свободата на мнението, пресата, на сдруженията и други Един месец по-късно Меркел стартира работа в новосформиралата се партия Демократичен пробив (Demokratischer Aufbruch, DA). През декември 1989 година е краткотраен систематичен админ, през февруари 1990 година е служител в доближения кръг на ръководителя Волфганг Шнур, а по-късно става представител на партията. На 4 август 1990 година партията DA се причислява към ХДС.
На изборите на 2 декември 1990 година Меркел печели с 48,5% и става член на Бундестага. Победителят Кол я назначава за министър в своя кабинет през ноември 1990 година, като разделя остарялото Министерство на фамилията, младежите и здравето и на Меркел дава Министерството на дамите и младежта. При изборите на 16 октомври 1994 година в държавното управление на Кол тя поема Министерството на околната среда, опазването на природата и нуклеарната сигурност. При изборите на 27 септември 1998 година ХДС претърпява загуба. Предстоят промени и по предложение на ръководителя на партията Волфганг Шойбле от 7 ноември 1998 година Меркел е назначена на поста основен секретар на партията.
През 16 февруари 2000 година Шойбле афишира отдръпването си от политиката и от водачеството на партията. Меркел като общоприет секретар по това време се намира на една от основните позиции. Така на 10 април 2000 година в Есен Меркел е определена с 897 гласа от 935 за ръководител на ХДС. До 2005 година Меркел остава в съпротива.
От 22 ноември 2005 година тя е първата жена федерален канцлер на Германия. Начело е на необятен съдружен кабинет, формиран от ХДС, Християнсоциалния съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Коалицията е образувана вследствие на двумесечни договаряния след парламентарните избори през 2005 година
Ангела Меркел е осмият канцлер на Германия след края на Втората международна война и първият от някогашната социалистическа източна част.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР