Роден на 2 декември 1932 г. Евгени Леков завършва средното

...
Роден на 2 декември 1932 г. Евгени Леков завършва средното
Коментари Харесай

След тежко боледуване почина дългогодишният тенор на Варненската опера Евгени Леков

Роден на 2 декември 1932 година Евгени Леков приключва междинното си обучение в Лом и по-късно учи пеене при проф. Мара Цибулка и Ана Кирова. По време на военната си работа става солист на Ансамбъла при Дома на офицера в Сливен. Там, през 1955 година пее и първата си оперетна роля – Петър от “Наталка Полтавка ”, която слага началото на креативната му кариера. Последователно работи в естрадния спектакъл в Лом, Драматично- музикалния спектакъл в Пазарджик, Сливенска работническа опера, Ансамбъл на Българска народна армия, а през 1969 година постъпва във Варненската национална опера.

Оперният артист е гостувал във всички оперни, оперетни и музикални театри в България, както и в Германия, Италия, Палма де Майорка и Мадрид – Испания, взел участие е в концерти в Русия, Германия, Куба, Чехия, Югославия и други Концертният репертоар на актьора включва съвсем всички известни арии за тенор; съветски, руски и български песни. Леков е взел участие в над 2000 концерта. Има записи за Радио София и Балкантон.

Оперният и оперетен репертоар на Евгени Леков включва 50 партии, сред които 9 в опери на Парашкев Хаджиев. Самият Парашкев Хаджиев го признава за един от най-хубавите тенорови солист на своите творби. Ето какво написапа още от варненската опера във връзка кончината му:

" Изкуството на Евгени Леков е оценено у нас и в чужбина. Единодушно е мнението на специалистите за неговия „ звънък, пробивен и огромен като тон глас ”, написа италианският в. “Унита ”. И прибавя: „ Отлична оценка заслужава Евгени Леков – тенор с изявени вокални качества, който ни сервира един невъздържан и гальовен Илия в операта „ Луд гидия ” от Парашкев Хаджиев. ”

За своите заслуги в региона на театралните изкуства Евгени Леков е отличен с медал “Кирил и Методий ”; Златна значка за културна активност на ГПУ на Българска народна армия и Златна значка на СБМТД.

Солистът на Варненската опера има изключителна креативна продуктивност - достигал е 50 спектакъла на сезон; постоянно е бил без дубльор в оперите на П. Хаджиев; не е отказал нито една роля; обиколил е нееднократно варненски район с концертни стратегии и както самичък обичаше да споделя, в сбирката си имал над 100 благодарствени заповеди и нито един болничен лист. Неслучайно предизвикваше възхищението на младите си сътрудници, че на достолепна възраст е съхранил гласа си, както и позитивния си и бодър темперамент.

Рецептата на Евгени Леков за дългоденствие съдържа, по неговите лични думи, следните неща: „ наследен от родителите ген; доста мляко в младостта; в никакъв случай студени напитки; единствено алено вино, освен това в умерени количества; без цигари, само че постоянно с обич в сърцето. Тенорът постоянно би трябвало да е влюбен, другояче няма да е същински тенор. На оперната сцена се излиза с обич, а най-голямата обич – тя, несъмнено, е музиката! ”

Такъв ще помним Евгени Леков!

Светла да е паметта му!

Съболезнования на околните! "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР